Poštovani članovi Hrvatske komore arhitekata,

Srdačan pozdrav!

Nadam se da se Vaše poslovne i privatne obaveze vraćaju u normalan način rada i života. Unatoč tome, a zbog već evidentne gospodarske krize, dužna sam Vas informirati što smo kao Hrvatska komora arhitekata već poduzeli i što poduzimamo radi olakšanja Vašeg poslovanja. Također, informirat ću Vas i o nekim novostima iz područja zakonodavstva te komorskih aktivnosti.

1. Članarina

Obavještavam Vas da je članarina Komori za drugu polovicu 2020. godine smanjena na 450 kuna. Vjerujem da će se ova mjera pomoći članovima u vidu smanjenja članarine nastaviti i u 2021. godini. Da bi se smanjenje članarine moglo realizirati, smanjili smo rashodovnu stranu Proračuna, a dijelom se planiraju aktivirati i oročena sredstva Komore. Upravo ova ekonomska situacija pokazala je koliko je dobar potez bilo odustajanje od kupnje novog poslovnog prostora Komore, što je bila namjera prethodnog vodstva, odnosno koliko je bilo bitno da se oročena sredstva Komore čuvaju za situaciju kada će članovima Komore trebati pomoć iz bilo kojeg razloga, te da im upravo Komora tu pomoć može osigurati.

2. Upisnina

Radi olakšanja upisa u Komoru, u periodu od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. ne plaća se upisnina u Komoru. Vjerujem da će se i ova mjera nastaviti u 2021. godini. Mjera je uvedena s ciljem da se novim članovima Komore olakša početak poslovanja.

Kompletnu Odluku vezano uz članarine i upisnine možete vidjeti na poveznici.

3. Produljen rok korištenja eOI u postupcima eDozvole

Zalaganjem Komore produljen je rok do kada u postupcima eDozvole možete koristiti elektroničku osobnu iskaznicu - novi rok je 31. prosinca 2020. godine. Više o tome možete vidjeti na poveznici

Unatoč tome, apeliramo na sve Vas koji ste ovlašteni arhitekti da, ukoliko niste, podnesete zahtjev za izradom komorske korporativne iskaznice - kID. Više o tome na poveznici.

Ukoliko imate kID, a niste ju aktivirali, molimo Vas da ju što prije aktivirate. Način aktiviranja kID možete vidjeti na poveznici.

4. Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom

Zajedno s drugim institucijama s područja arhitekture i urbanizma, Komora je dala primjedbe u tijeku e-savjetovanja na Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, KZŽ i ZŽ. Zajedničke primjedbe možete vidjeti na poveznici

Također, radi pomoći članovima s područja zahvaćenih potresom, a koji su u potresu pretrpili štetu, u Proračunu Komore osigurana su određena sredstva, a uskoro će biti upućen i javni poziv za dodjelu sredstava. Uz to, stvaramo bazu podataka arhitekata koji bi, u slučaju potrebe, odnosno ponovne zabrane putovanja zbog mogućeg povratka epidemije, bili u mogućnosti međusobno pomoći jedni drugima te na svom području odraditi dio posla za kolege. Ukoliko ste zainteresirani molimo Vas da popunite IZJAVU i pošaljete na mail arhitekti@arhitekti-hka.hr
Popis kolega će biti objavljen na webu Komore u rubrici SAMO ZA ČLANOVE.

5. Anketa vezano uz zadovoljstvo arhitekata sustavom eDozvole

Ukoliko do sada niste vidjeli rezultate ankete koju je provela naša Komora, pozivamo Vas da cjelokupnu anketu pogledate na poveznici.

Rezultati ankete su duboko poražavajući po MGIPU i potvrđuju naše stavove izrečene prilikom donošenja Izmjena i dopuna Zakona o gradnji: digitalizacija DA, ali NE na ovaj način!

6. Anketa o kvaliteti projekata

Kolege građevinske struke provode anketu o kvaliteti projekata, s ciljem dobivanja uvida u trenutno stanje. Kako je nužno da u anketi sudjeluje i naša struka anketni upitnik dostavljamo možete preuzeti OVDJE. Podaci o anketiranim osobama neće se prosljeđivati nikome niti obrađivati za bilo kakve potrebe izvan okvira svrhe ankete te se neće objavljivati osim kao agregirani i depersonalizirani podaci. Molimo da popunjenu tablicu ankete nazovete "Anketa2020_Ime_Prezime.xlsx" te da ju pošaljete na e-mail adresu: anketa2020@yahoo.com najkasnije do 7. srpnja 2020.godine.

7. Drugi krug izbora za tijela Komore (Predsjednik, Upravni odbor, Nadzorni odbor, stegovna tijela)

Za petak, 19. lipnja 2020. godine sazvana je Izborna sjednica Skupštine Komore na kojoj članovi Skupštine biraju Predsjednika Komore, Upravni odbor, Nadzorni odbor te stegovna tijela Komore. Više o kandidatima možete vidjeti na poveznici.

Puno uspjeha svim kandidatima na izborima!

S poštovanjem

dr. sc. Željka Jurković, dipl. ing. arh.

predsjednica HKA

Hrvatska komora arhitekata /
Ulica grada Vukovara 271/II 10000 Zagreb /
Tel: +385 (0)1 5508 - 410 / Fax: +385 (0)1 5508 - 403 /
arhitekti@arhitekti-hka.hr / Copyright (c) HKA 2018

Ovaj mail je poslan na adresu {{{MAIL}}}.
{{{REMOVE_ME_LINK}}}.
Copyright (c) HKA 2018.