27.1.2022.

 

Poštovane kolegice i poštovane kolege, članice i članovi Hrvatske komore arhitekata,

dostavljamo Vam novo Glasilo šaljemo s informacijama iz proteklog i budućeg rada Hrvatske komore arhitekata. 

 

DANI ARHITEKATA 6.0 

DANI ARHITEKATA 6.0 ove će se godine održati u Dubrovniku od 7. do 9. travnja, s namjerom obilježavanja Mjeseca arhitekture u kojem svoj Dan održava i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Mjesec travanj bi tako kao mjesec arhitekture bio prepun arhitektonskih tema koje će se prezentirati stručnoj i općoj javnosti. 

Nastavljamo tradiciju Dana arhitekata na kojima se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata u Hrvatskoj i okruženju Europskog gospodarskog prostora pa i šire, a ove Dane 6.0 Hrvatska komora arhitekata, prvi puta nakon 2013.g., organizira u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata s nastojanjem objedinjavanja struke i tema važnih za nju.

Naslovna tema Dana arhitekata 6.0 je „Grad i ljudi“, a kroz nju ćemo obuhvatiti teme: 

Život nagrađene arhitekture
Autorsko pravo u arhitekturi
Suvremena arhitektura u Hrvatskoj i svijetu
Urbana obnova, ponovno korištenje i Novi europski Bauhaus
Drugi o arhitekturi
Arhitekti i prostorno planiranje u praksi 
Razgledavanje Dubrovnika uz stručno vodstvo
Pelješki most – od mita do stvarnosti, stručni razgled. 

Dani arhitekata 6.0 će se održati na više lokacija u Dubrovniku - u nagrađenom Studentskom centru arhitekata Vanje Ristera, Tina Svena Franića i Ane Martinčić Vareško bit će svečano otvaranje Dana arhitekata, u Dubrovnik Palace Conference Hotelu 5* održat će se programski dio, dok je planiran i tematski razgled grada Dubrovnika, izložba i zabavni program u Lazaretima, a za zadnji dan je predviđen obilazak netom izgrađenog Pelješkog mosta, uz stručno vodstvo projektanta mosta, Marijana Pipenbahera.  

Program Dana će se kao i do sada sastojati od plenarnih predavanja, prezentacija i okruglih stolova, ovoga puta u hibridnom obliku – uživo i online – sva stručna događanja prenosit će se virtualnom vezom.
Prijave i program objavit ćemo uskoro, a Vas pozivamo da rezervirate datume u Vašim kalendarima.
 

 

AKTIVNOSTI VEZANE UZ OBNOVU PODRUČJA POGOĐENIH POTRESOM

Na 3. redovnoj Skupštini Hrvatske komore arhitekata održanoj 15. prosinca 2021. godine Skupština je raspravljala o temi pozicije arhitekata u obnovi od potresa. Ministarstvo je dalo modele po kojem će se graditi nove kuće na području pogođenom potresom. Predložena su dva tipa obiteljskih kuća, urbani i ruralni tip, i jedan tip višenamjenske zgrade. Te modele, cjelokupna arhitektonska struka je ocijenila problematičnima što se tiče arhitektonskih rješenja, a ocijenjeno neprihvatljivim što su odabrani na javnoj nabavi po ključu najniže ponuđene cijene ili na neki drugi, nama nepoznati način. 

Nakon burne javne reakcije, krajem prosinca i početkom siječnja održano je više sastanaka u Ministarstvu (MGPI) i Stožeru civilne zaštite RH u Petrinji, na kojima su HKA i AF su inzistirali da se mora pristupiti transparentnim postupcima prikupljanja i odabira idejnih arhitektonskih rješenja zamjenskih zgrada. Nužno je da se odabir zamjenskih projekata provede natjecanjem u vrsnoći predložene arhitekture, a ne na neki drugi način. Dogovoreno je da će neovisna stručna radna skupina od sedam članova, od kojih četiri čine arhitekti, odabrati od pristiglih prijedloga za zamjenske obiteljske kuće, najkvalitetnija arhitektonska idejna rješenja koja će kasnije ići u razradu tipskih projekata i izvedbu na područjima pogođenima potresom. HKA i AF zajedno s MGPI-om su izradili tekst javnog poziva, a javnu objavu poziva očekujemo u sljedećim danima. Pozivamo sve ovlaštene arhitekte da se odazovu javnom pozivu i predlože kvalitetna rješenja zamjenskih obiteljskih kuća. Dogovoreno je, također, da će se za zamjenske stambene zgrade, provesti arhitektonski natječaji. Svjesni smo da će se u obnovi utrošiti znatna sredstva za izgradnju zamjenskih zgrada, ali nam pritom posebno važno da gradnja koja će se dogoditi u prostoru bude najviše arhitektonske kvalitete.
 

 

USLUGA PRAVNE POMOĆI 

Nove termine za 2022. godinu za pravnu pomoć članovima Hrvatske komore arhitekata, koja se sastoji od pružanja pravnih savjeta iz domene profesionalnog djelovanja članova Komore možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.

Pravni savjeti su besplatni za sve aktivne članove Komore. Pravnu pomoć pruža Odvjetničko društva Jurin&Vogrinc, a u navedenim terminima članovi HKA-a mogu nazvati telefonom ili doći u prostorije Odvjetničkog društva Jurin&Vogrinc, Zagreb, Palmotićeva 35, uz obaveznu prethodnu najavu telefonom na brojeve telefona 01 6171 511 ; 01 4923 406 ili emailom: lawoffice@lawoffice.com.hr najkasnije do ponedjeljka koji prethodi dolje navedenim terminima. 

 

 

 

NOVI PROGRAM STRUČNOG USAVRŠAVANJA

 

Od 1. siječnja 2022. god. za razdoblje do 31.12.2023. god. vrijedi novi dvogodišnji Program stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.
Novi Program stručnog usavršavanje i suglasnost Ministarstva prostornoga planiranja, gradnje i državne imovine možete preuzeti na sljedećim poveznicama:


Program stručnog usavršavanja HKA 2022. - 2024.
Suglasnost MGPI

 

 

 

UDALJENI KORPORATIVNI CERTIFIKAT ZA PRISTUPANJE DIGITALNIM USLUGAMA TE ELEKTRONIČKO POTPISIVANJE

 

Obavještavamo korisnike kID kartice da AKD u svojoj ponudi ima novu uslugu – udaljeni korporativni certifikat za pristupanje digitalnim uslugama te elektroničko potpisivanje.
Ova usluga našim članovima omogućuje veću mobilnost i olakšava poslovanje, jer korisnik potpisivanje dokumenata obavlja putem besplatne mobilne aplikacije Certilia na svom mobitelu i/ili tabletu te nema potrebe za računalom ili čitačem kartica. Mobilni identitet i udaljeni certifikati omogućuju pristup svim uslugama sustava eGrađani uz najvišu razinu sigurnosti, što se odnosi i na samostalno popisivanje stanovništva.      
Više o udaljenom e-certifikatu možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.

 

 

 

POTPIS DOKUMENATA U DIGITALNOM OBLIKU SA ZNAKOM HKA

 

Podsjećamo da članovi Komore kada poslovnom karticom potpisuju dokumente u digitalnom obliku u svojem digitalnom potpisu mogu koristiti znak Komore u sljedećem obliku:

 

 

Znak u pdf formatu možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.
Upute za dodavanje znaka HKA u digitalni potpis možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.
 

 

S poštovanjem
Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh.
predsjednica HKA

 

Hrvatska komora arhitekata / Ulica grada Vukovara 271/II 10000 Zagreb / 
Tel: +385 (0)1 5508 - 410 / Fax: +385 (0)1 5508 - 403 / arhitekti@arhitekti-hka.hr

Ovaj mail je poslan na adresu {{{MAIL}}}.
{{{REMOVE_ME_LINK}}}.
Copyright (c) HKA 2021.