24.3.2022.

 

Poštovane kolegice i poštovani kolege, članice i članovi Hrvatske komore arhitekata,

dostavljamo Vam novo Glasilo s pregledom aktualnosti iz Hrvatske komore arhitekata. U njemu ćete pronaći podsjetnik na ovogodišnje Dane arhitekata 6.0, koji počinju za desetak dana, poveznicu na izjavu Hrvatske komore arhitekata povodom obilježavanja dviju godina od potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, informaciju o javnom savjetovanju o 'Normativima, troškovnicima i opisima za suhu gradnju' i e-Građevinskim dnevnikom, koji će biti promoviran i na Danima arhitekata 6.0 u Dubrovniku, poveznice za preuzimanje materijala sa Europske konferencije o Arhitektonskim politikima RE-USE ARCHITECTURE i dva održana webinara, te naposljetku podsjetnik na webinare tvrtke Wienerberger.  
 

 

DANI ARHITEKATA 6.0 

Od 7. do 9. travnja u Dubrovniku se održavaju tradicionalni DANI ARHITEKATA 6.0, središnji godišnji susret naše struke koji će se održati u zajedničkoj organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata.

Svoje sudjelovanje možete rezervirati kupnjom ulaznice za prisustvovanje UŽIVO ILI VIRTUALNIM putem preko platforme ENTRIO, a smještaj, rezervaciju prijevoza, stručnog razgleda i izleta na Pelješki most preko poveznice na DUBROVNIK SUN

Na Danima sudjelovat će brojni ugledni domaći i inozemni predavači i panelisti:

Mia Roth i Tonči Čerina / roth i čerina arhitekti / Zagreb
Marie Pirard / AgwA / Bruxelles
Miran Gajšek / voditelj Ureda za uređenje prostora grada Ljubljane / Ljubljana
Julije Domac / ravnatelj Regionalne energetske agencije REGEA / Zagreb
Iva Letilović i Igor Pedišić / LetilovićPedišić / Zadar
Romana Matanovac Vučković / izv. prof. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Maria Vlaho / EMDA / Zagreb
Davor Trupković / glavni konzervator / Ministarstvo kulture i medija
Jana Vukić / sociologinja, Odsjek za sociologiju FFZG / Zagreb
Zoran Vitas / novinar, Večernji list / Zagreb
Andrija Rusan / arhitekt, ORIS Kuća arhitekture / Zagreb
Ivan Dorotić / arhitekt, VIZKULTURA / Zagreb
Mišel Jakšić / gradonačelnik grada Koprivnice
Ivica Puljak / gradonačelnik grada Splita
Damir Mandić / gradonačelnik grada Karlovca
Mato Franković / gradonačelnik grada Dubrovnika
Marjan Pipenbaher / projektant Pelješkog mosta / Pipenbaher Consulting Engineers / Slovenska Bistrica

Voditeljica Dana arhitekata 6.0 je Daniela Trbović.

U petak, 8.4.2022. u 9 sati i u 13 sati u paralelnoj sesiji u dvorani 'Dubrava' Conference Palace Hotela 5* održat će se i radionice eGrađevinskog dnevnika u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Više o programu Dana arhitekata 6.0 možete vidjeti na sljedećoj POVEZNICI.

Više o stručnim razgledima Dana arhitekata 6.0 možete vidjeti na ovoj POVEZNICI.
Napominjemo da je stručni razgled na Srđ popunjen!

O svemu ostalome, a posebno o našim sponzorima, koji su omogučili organizaciju ovih Dana arhitektata možete vidjeti na ovoj POVEZNICI
 

 

OBNOVA I PREOBRAZBA PROSTORA POGOĐENIH POTRESOM - UZ OBILJEŽAVANJE DVOGODIŠNJICE ZAGREBAČKOG POTRESA

Prošle su dvije godine od razornog potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Tim povodom Hrvatska komora arhitekata oglasila se izjavom, koju možete pročitati na ovoj POVEZNICI.

 

 

JAVNO SAVJETOVANJE - NORMATIVI, TROŠKOVNICI I OPISI ZA SUHU GRADNJU

Radi ostvarivanja cilja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koji proizlazi iz odredaba Zakona o pravu na pristup informacijama, objavljuje se 2. izdanje  priručnika "Normativi, troškovnici i opisi za suhu gradnju", kao i pripadajući "Troškovnici za suhu gradnju", koji su u upotrebi od 2010. godine. Aktualno izdanje je preuzeto od Slovenske Udruge suhe gradnje (GIZ Suha Gradnja) te je tako u potpunosti usklađeno sa pravilima EU.
Osnovana je Radna skupina od predstavnika strukovnih komora, prateće industrije i izvođača suhe gradnje čiji je zadatak izrada 3. dopunjenog izdanja navedenog priručnika. Cilj izrade novog izdanja knjige je usklađivanje sa novim sustavima suhe gradnje koji su nastali u periodu od postojećeg izdanja knjige. Svrha je transparentnost i poštivanje jasnih pravila u svim procesima koji se odnose na suhu gradnju. To se odnosi na projektiranje, izvođenje radova i nadzor nad izvedenim radovima, kao i obračun izvedenih radova.
 
Svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare na priloženo postojeće izdanje do 11. travnja 2022. godine na e-mail adresu: savjetovanje@arhitekti-hka.hr s naznakom „primjedbe na Normativi, troškovnici i opisi za suhu gradnju“.

Više na sljedećoj POVEZNICI.

 

 

eGRAĐEVINSKI DNEVNIK

Pravilnik o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika te o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera (Narodne novine, br. 131/2021) stupio je na snagu 1. siječnja 2022. godine. Pravilnik o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika te o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera (Narodne novine, br. 131/2021) stupio je na snagu 1. siječnja 2022. godine.

U petak, 8.4.2022. u 9 sati i u 13 sati u paralelnoj sesiji u dvorani 'Dubrava' Conference Palace Hotela 5* održat će se i radionice eGrađevinskog dnevnika u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Više na sljedećoj POVEZNICI.

 

 

ZBORNIK EUROPSKE KONFERENCIJE O ARHITEKTONSKIM POLITIKAMA RE-USE ARCHITECTURE / PREUZIMANJE ZBORNIKA U PDF-FORMATU 

 

Zbornik Europske konferencije o arhitektonskim politikama RE-USE ARCHITECTURE, koja je održana u Zagrebu od 22. do 23. travnja 2021. godine, objavljen u elektroničkom obliku na stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Više na ovoj POVEZNICI.

 

 

 

WEBINARI - PREUZIMANJE SADRŽAJA

 

Početkom ožujka održana su dva webinara, a ovdje možete preuzeti njihove sadržaje.

- webinar o Posebnim uzancama o građenju, održan je 2.3.2022., a predavanje možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.

- webinar o Geodezijskim kupolama - nesvakidašnjim konceptom prostora, tvrtke kupole.hr, održan je 3.3.2022., a predavanje možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.

 

 

 

 

WEBINARI - WIENERBERGER DIGITAL ROADSHOW - OUT OF THE BOX ARHITEKTURA

 

Wienerberger grupa i Hrvatska komora arhitekata vas pozivaju na novi niz online predavanja koja će se održati od ožujka do lipnja 2022.godine, a koja su namijenjena projektantima arhitekture i građevine.
Svi sudionici predavanja dobit će korištene materijale, snimku predavanja te mogućnost preuzimanja „Mape za arhitekte“ i kataloga „Ideje za vrt“. 

Out of the box arhitektura   

31.03.2022. od 15,30 do 17,30

Hiša Celovška - Aleš Vrhovec
Another brick wall - Tomislav Ćurković
Grajska pristaba Ormož - Maruša Zorec
Heterogeni kaos - niskim budgetom do ravnoteže - Domagoj Ivanović

Više na ovoj POVEZNICI.

 

 

S poštovanjem
Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh.
predsjednica HKA

 

Hrvatska komora arhitekata / Ulica grada Vukovara 271/II 10000 Zagreb / 
Tel: +385 (0)1 5508 - 410 / Fax: +385 (0)1 5508 - 403 / arhitekti@arhitekti-hka.hr

Ovaj mail je poslan na adresu {{{MAIL}}}.
{{{REMOVE_ME_LINK}}}.
Copyright (c) HKA 2021.