28.4.2022.

 

Poštovane kolegice i poštovani kolege, članice i članovi Hrvatske komore arhitekata,

dostavljamo Vam novo Glasilo s pregledom aktualnosti iz Hrvatske komore arhitekata. U njemu ćete pronaći kratki pregled netom održanih Dana arhitekata 6.0 u Dubrovniku, informacije o natječajima u sklopu Novog europskog Bauhausa, poziv na sudjelovanje na tri arhitektonsko-urbanistička natječaja, te informaciju o netom dodijeljenim nagradama Mies Van der Rohe.

 

DANI ARHITEKATA 6.0 

Od 7. do 9. travnja u Dubrovniku održali su se DANI ARHITEKATA 6.0, u hibridnom obliku, koji su okupili oko 500 sudionika uživo i oko 100 sudionika virtualnim putem. Bila je to prilika da se nakon dvije pandemijske godine ponovno sretnemo uživo, u razmjeni informacija i iskustva.
Koncept ovih Dana bio je nešto drugačiji od prethodnih – održao se na više lokacija, a stručni program uključio je i obilaske triju lokacija u Dubrovniku kojima se grad pod Srđem više približio stručnoj javnosti. Dani arhitekata 6.0 su završeni stručnim obilaskom tek izgrađenog Pelješkog mosta.

Još jednom zahvaljujem svim sudionicima – predavačima, panelistima, lokalnim kolegama koji su sudjelovali u organizaciji i našim vjernim sponzorima što su ovaj skup uveličali, te svim gostima što su sudjelovali na ovim Danima.

Uskoro ćemo objaviti poveznice na predavanja, kako bi i oni koji nisu sudjelovali na Danima arhitekata 6.0 mogli pogledati iznimna predavanja i panele.
 

Više o DANIMA ARHITEKATA 6.0 možete vidjeti na ovoj POVEZNICI.
 

FOTOGALERIJA DANA ARHITEKATA 6.0.
 

 

 

NOVI EUROPSKI BAUHAUS

Novi europski Bauhaus obogaćuje europski zeleni plan kulturnom i kreativnom dimenzijom te pokazuje kako održive inovacije mogu konkretno pridonijeti pozitivnim iskustvima u našem svakodnevnom životu. Projektom se nastoji ubrzati transformacija raznih gospodarskih sektora, među kojima je i građevinarstvo, kako bi se svim građanima omogućio pristup robi koja je kružna i s manjim emisijama ugljika.


S tim u vezi otvoren je niz natječaja, koje možete popratiti na ovoj POVEZNICI.

 

 

ARHITEKTONSKO-URBANISTIČKI NATJEČAJI

U proteklom razdoblju raspisana su tri arhitektonsko-urbanistička natječaja:

a) Natječaj za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja „Znanstveno-inovacijskog centra Sveučilišta u Splitu“ - više na ovoj POVEZNICI


b) Natječaj za izradu Idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja i urbane opreme gradske Rive u Makarskoj – više na ovoj POVEZNICI


c) Projektni natječaj za izradu idejnog rješenja spomen obilježje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s područja Općine Lobor - više na ovoj POVEZNICI. 

 

 

MIES VAN DER ROHE AWARD

Dobitnici nagrade Mies van der Rohe za arhitekturu za 2022. su Grafton Architects iz Dublina za „Town House – Sveučilište Kingston u Londonu“. Nagrada se dodjeljuje za izvanredan koncept uključenja okoliša, koji stvara izvrsnu atmosferu za učenje, okupljanje, ples i druženje. Doživljaj zgrade iznutra se povezuje višeslojnom fasadnom kolonadom, koja stvara posebnu atmosferu na različitim razinama. Smješta prostore za ples, knjižnicu i učenje koristeći slojeve tišine i slojeve zvuka koji su savršeno usklađeni. Ovo je prvi put da jedna sveučilišna zgrada dobiva nagradu za arhitekturu, a kvalitetom ove pokazuje se potencijal javnih obrazovnih projekata koji svima pružaju jednake obrazovne mogućnosti.

Pobjednik u kategoriji „Nadolazeća arhitektura“ 2022. je „La Borda - zadruga za stanovanje“ arhitektonskog ureda Lacol iz Barcelone. Ovaj projekt „co-housinga“je u svom kontekstu transgresivan jer iako u stambenoj proizvodnji uglavnom dominiraju makroekonomski interesi, u ovom slučaju model se temelji na suvlasništvu i suupravljanju zajedničkim resursima i kapacitetima. Model nadilazi specifični projekt zadružnog stanovanja: studio se također vodi kao zadruga u kojoj četrnaest profesionalaca s različitim stručnim znanjima nudi uzor i aktivno sredstvo za promicanje političkih i urbanih promjena unutar sustava, temeljenog na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti.
 

Više na sljedećoj POVEZNICI.

 

 

S poštovanjem
Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh.
predsjednica HKA

 

Hrvatska komora arhitekata / Ulica grada Vukovara 271/II 10000 Zagreb / 
Tel: +385 (0)1 5508 - 410 / Fax: +385 (0)1 5508 - 403 / arhitekti@arhitekti-hka.hr

Ovaj mail je poslan na adresu {{{MAIL}}}.
{{{REMOVE_ME_LINK}}}.
Copyright (c) HKA 2021.