24.11.2022.

 

Poštovane kolegice i poštovani kolege, članice i članovi Hrvatske komore arhitekata,

dostavljamo Vam novo Glasilo s pregledom aktualnosti iz Hrvatske komore arhitekata koje nam predstoje.

 

 

POZIV NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U SAVJETOVANJU S JAVNOŠĆU ZA ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU 

U tijeku je e-savjetovanje s javnošću za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju te Vas stoga pozivamo da se svojim komentarima, primjedbama i prijedlozima uključite u ovo savjetovanje.

Savjetovanju možete pristupiti na ovoj POVEZNICI.

 

 

KONFERENCIJA Parkovi za sve / hibridna konferencija / petak, 25.11.2022. u 11 sati 

Prema Programu stručnog usavršavanja HKA ovaj program se vrednuje sa 7 (sedam) akademska sata.
Područje A / Tehnička regulativa = 2 sata
Područje B / Prostor i okoliš = 5 sati

Konferencija okuplja niz eminentnih stručnjaka iz područja arhitekture i urbanizma, krajobrazne arhitekture, sociologije, povijesti umjetnosti, kao i predstavnike lokalne vlasti kao provoditelje urbanih politika. 
Konferencija je podijeljena u tri dijela – dva tematska bloka predavanja te panel diskusiju. 
Prvi tematski blok predavanja naziva „Ishodišta“ osvrće se na povijesnu ideju javnih gradskih parkova, vizionarske poduhvate perivojnog stvaralaštva Zagreba, planerski odnos prema zagrebačkom pejzažu od početka 20. stoljeća do danas te na suvremene koncepte artikulacije zelenog sustava grada kao što je zelena infrastruktura,  sve u kontekstu potrebne 'inspiracije' i modela za buduće djelovanje. 
Drugi tematski blok naziva „Gradski parkovi za 21. stoljeće“  aktualizira temu javne participacije, urbane bioraznolikosti, prirodnih dječjih igrališta, javnih terapijskih vrtova i  koncepta 'jestivog grada' kao naznaka za drugačiju/raznolikiju tipologiju  gradskih parkova 21. stoljeća. 
Panel diskusija naziva „Može li drugačije i bolje?“ u aktivnom konstruktivnom dijalogu između provoditelja urbanih politika i stručnjaka (arhitekata/urbanista, krajobraznih arhitekata, sociologa) problematizira mogućnosti definiranja drugačijih modela artikulacije javnih prostora urbanog zelenila.

VIŠE O KONFERENCIJI

PRIJAVA NA ONLINE PRAĆENJE

PROGRAMSKI LETAK

 

 

WEBINAR VELUX kombinacije krovnih prozora

Prema Programu stručnog usavršavanja HKA ovaj program se vrednuje s 1 (jednim) akademskim satom.
Područje D / Konstrukcije i tehnologije = 1 sat

Tvrtka VELUX Hrvatska d.o.o. nastavlja sa odličnom praksom svojih webinara u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata. Tema webinara su „VELUX kombinacije krovnih prozora”.
 
Webinar se održava 01.12.2022. godine u 10:00 sati, online. Predavač je Tomislav Fabek, mag. ing. arch. Trajanje webinara je 45 minuta. 
 
Ugradnjom više krovnih prozora u kombinaciju moguće je prostore pod kosim krovom pretvoriti u svijetao i prostran interijer. Ovakva rješenja pružaju više svjetlosti, prekrasan pogled prema van i vizualno povećavaju prostor. Dobro je znati specifičnosti pojedinih kombinacija jer one utječu i na idejno rješenje zgrade. 
 
U 45 minuta na webinaru će biti predstavljeno:
• koja su sustavna rješenja za ugradnju 2 ili više krovnih prozora zajedno i karakteristike pojedinih rješenja
• preporuke za odabir odgovarajuće kombinacije ovisno o namjeni i orijentaciji prostorije
• smjernice za projektiranje (razmaci, usklađenost s pokrovom i sjenilima)
• primjere iz prakse

Prijavite se putem ove POVEZNICE.

 

 

OBVEZA STRUČNOG USAVRŠAVANJA

Članovima koji su stručni ispit položili prije 1. siječnja 2021. godine sukladno Pravilniku o stručnom usavršavanju osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i gradnje NN 55/2020 prvo dvogodišnje razdoblje praćenja stručnog usavršavanja je započelo 1. siječnja 2021. i traje do 31. prosinca 2022. godine. 
Sukladno navedenom Pravilniku u tom razdoblju potrebno je prikupiti 20 sati od toga 10 iz tehničke regulative (u Programu stručnog usavšavanja regulativa je područje A – 10 sati, a ostala područja se zbrajaju: B, C, D, E -10 sati kumulativno).

Članovima koju su stručni ispit položili nakon tog datuma, prvo dvogodišnje razdoblje praćenja počinje teći od početka kalendarske godine koja slijedi nakon kalendarske godine u kojoj je položen stručni ispit. 

Napominjemo da se sukladno čl. 45 st. 4. Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju (NN 78/15, 114/18, 110/19) neispunjavanje obveze stručnog usavršavanja člana Komore za prethodno razdoblje smatra lakšom povredom i kažnjava najstrožom stegovnom mjerom za lakše povrede.

Stanje evidencije možete vidjeti na svom osobnom profilu kojem pristupate korisničkim imenom i lozinkom dodijeljenom od tajništva HKA-a, a možete ih zatražiti upitom na adresu: arhitekti@arhitekti-hka.hr   

 

 

DOSTAVA UPLATNICA ZA ČLANARINU PUTEM ELEKTRONIČKE POŠTE

Upravni odbor Hrvatske komore arhitekata donio je Odluku o načinu dostave uplatnica za članarinu putem elektroničke pošte.
Odlukom se utvrđuje način dostave uplatnica članovima putem elektroničke pošte koju su članovi dužni verificirati prije prvog slanja, te je tajništvo HKA zaduženo za osiguravanje tehničkih uvjeta dostave uplatnica elektroničkim putem i provedbu verifikacije elektroničke pošte.
U narednim danima ćete na Vaše adrese koje su prijavljene u HKA-u dobiti e-mail s mail adrese noreply@arhitekti-hka.hr, te Vas molimo da verificirate Vašu adresu ili javite drugu sukladno uputama koje ćete dobiti u e-mailu.

 

 

TRAJANJE OSOBNIH CERTIFIKATA - TRI GODINE OD DANA IZDAVANJA CERTIFIKATA

Podsjećamo da je trajanje osobnih certifikata za fizičke osobe tri godine od dana izdavanja certifikata te stoga pozivamo sve članove da obrate pozornost na datum isteka osobnih certifikata putem Certilia Middleware aplikacije. 
Hrvatska komora arhitekata započela je podjelu poslovnih kartica s potpisnim i identifikacijskim certifikatom u rujnu 2019. godine te je nekim članovima certifikat već istekao ili je pred istekom, pa Vas pozivamo da provjerite do kada Vam vrijedi Vaš certifikat.
S obzirom na to da ne postoji mogućnost produljenja certifikata, te se certifikati koji isteknu nakon datuma isteka neće moći koristiti, svi korisnici koji trebaju nesmetano koristiti certifikate za identifikaciju na e-usluge i za potpisivanje dokumenata trebaju zatražiti nove certifikate na novim karticama. Stare kartice se ne trebaju vraćati u RA ured.
Pozivamo Vas da najkasnije 14 dana prije isteka postojećih certifikata, sukladno Općim pravilima pružanja usluga certificiranja AKD-a, ponovno ispunite Zahtjev za izdavanje osobnih certifikata za fizičke osobe te isti dostavite na e-mail: ra-ured@akd.hrkako bi i nadalje imali pristup sustavu eDozvole.

Troškove izrade novih certifikata slijedom isteka postojećih snosi Hrvatska komora arhitekata!

Opširnije o predaji zahtjeva i tehničkim podacima možete vidjeti OVDJE.
 

 

S poštovanjem
Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh.
predsjednica HKA

 

Hrvatska komora arhitekata / Ulica grada Vukovara 271/II 10000 Zagreb / 
Tel: +385 (0)1 5508 - 410 / Fax: +385 (0)1 5508 - 403 / arhitekti@arhitekti-hka.hr

Ovaj mail je poslan na adresu {{{MAIL}}}.
{{{REMOVE_ME_LINK}}}.
Copyright (c) HKA 2021.