23.12.2022.

 

Poštovane kolegice i poštovani kolege, članice i članovi Hrvatske komore arhitekata,

kraj godine, ma kako nenadano i brzo došao, a još jučer smo bili u siječnju, vrijeme je kada rezimiramo što smo tijekom protekle godine ostvarili na ljudskom, obiteljskom i poslovnom planu. Vrijeme je i da odlučimo koje ćemo zadaće staviti pred sebe u narednoj godini, da ostvarimo naše želje i potrebe koje su se pokazale važnima za naš život i rad. Tako, eto, i mi u Hrvatskoj komori arhitekata, rezimiramo prethodnu i planiramo narednu godinu, osluškujući želje i potrebe naših članova. 

Zadaća koju smo si zadali još početkom ovoga mandata, prije dvije i pol godine, bilo je ponovno ujedinjenje arhitektonske struke. Upornim i sustavnim djelovanjem na različitim aktivnostima, u protekloj smo godini ostvarili izvrsnu suradnju na zajedničkim projektima i aktivnostima. Osim promocije vrsnoće arhitekture, zajednički smo istupili više puta protiv narušavanja, ionako krhkog, sustava prostornog uređenja i gradnje, te pojačanim javnim aktivnostima upozoravali na brojne dobre ali nažalost i brojne loše posljedice djelovanja u prostoru. Zajedničkim nastupima svih strukovnih organizacija, smatramo da možemo pojačati vidljivost cijele arhitektonske strukovne zajednice te njen utjecaj na događanja u prostoru.

Travanj, mjesec arhitekture
U travnju, mjesecu arhitekture, kako smo ga nazvali, započeli smo Danima arhitekata 6.0 koje smo, prvi puta nakon 2013. godine, organizirali zajedno s Udruženjem hrvatskih arhitekata, ovaj puta u Dubrovniku. Mjesec arhitekture, nastavili smo Danom fakulteta Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i završili izložbom realizacija, nominacijama i proglašenjima nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata. Nikada veći broj sudionika Dana arhitekata 6.0 u Dubrovniku, koje smo otvorili u Studentskom domu, kući koja je osvojila najviše strukovne nagrade u prethodnoj godini, pokazao nam je da dobro radimo svoj posao, ali i da struka želi surađivati, stručno se usavršavati, ali i zabaviti u krugu svojih kolega.
Nastavak ovih aktivnosti planiramo u travnju sljedeće godine, kada ćemo Dane arhitekata, ponovno organizirati s Udruženjem hrvatskih arhitekata, ovaj puta u Zadru, a dio programa ćemo održati u Providurovoj palači, zgradi izuzetne arhitektonske kvalitete, ovjenčanoj strukovnim nagradama ove godine. Vjerujemo da ćemo ponovno okupiti veliki broj kolega arhitekata, te da ćemo se uz bogat stručni program, izlete i razgledavanja, ponovo dobro zabaviti. Sve vas srdačno i osobno pozivam da nam se pridružite u što većem broju.

Arhitektonsko-urbanistički natječaji
Zajedno s Udruženjem hrvatskih arhitekata, narednu godinu posvećujemo arhitektonskim natječajima, koji su, dokazano, najkvalitetniji i najtransparentniji oblik odabira projekata  i projektanata za zadanu projektnu zadaću. Hrvatska ima tradiciju provođenja arhitektonskih natječaja dulju od sto-tinu godina, koju ćemo dokumentirati i prikazati zajedničkim projektom UHA-e i HKA-a: „Hrvatska arhitektura online – arhitektonsko urbanistički natječaji u Hrvatskoj“ koja se pokreće kao nastavak uspješno završenog projekta „HR arhitektura online - ČIP i arhitektura“ kroz 2020. i 2021. godinu. 
Zajedno s drugim europskim arhitektonskim organizacijama, Vijećem arhitekata Europe te predstavnicima iz sedam europskih zemalja, Hrvatska komora arhitekata je u ovoj godini izvršila prijavu i dobila odobrenje i financiranje EU Projekta: Arch-E, European platform for architectural design com-petition. Tim projektom će se stvoriti središnja web platforma svih aktualnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja u zemljama članicama, te ćemo na taj način hrvatskim arhitektima omogućiti lakše sudjelovanje na natječajima na širem području Europe. Zemlje partneri su nam Njemačka, Austrija, Nizozemska, Cipar, Španjolska, Mađarska i Slovenija. Projektom su predviđene i niz aktivnosti vezane uz javnu promociju arhitektonskih natječaja, aktiviranje novih projekata i slično.
Na kraju, radimo na izmjenama i dopunama našeg važećeg Pravilnika o natječajima iz područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza, kako bismo arhitektonske natječaje učinili kvalitetnijima i lakše provedivima, čime bi se još više povećao njihov broj i time se potakao odabir projekata temeljem kriterije vrsnoće arhitekture.

Standard i kvaliteta arhitektonskih usluga
Dvogodišnji rad Hrvatske komore arhitekata na novom standardu usluga, o čemu ste imali prilike čuti na međunarodnoj konferenciji „Standard i cijena arhitektonskih usluga“ koju smo održali u listopadu ove godine, u narednoj godini planiramo završiti novim Pravilnikom o standardu usluga te s time povezanim dokumentima kojima ćemo definirati Standard opreme projekata, Sadržaj i predložak idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, te sadržaj pojedinih usluga koje pružaju ovlašteni arhitekti. U tu svrhu, početkom godine, ponovit ćemo Istraživanje o cijenama usluga ovlaštenih arhitekata, te vas sve skupa molim da se odazovete pozivu na sudjelovanje u anketi. 

Program stručnog usavršavanja
Hrvatska komora arhitekata u proteklom dvogodišnjem razdoblju za stručno usavršavanje koje završava krajem ove godine, omogućila je svim članovima da prikupe propisani broj sati stručnog usavršavanja potpuno bez plaćanja. Brojna predavanja, programi u organizaciji HKA-a, konferencije i stručni skupovi, održani su uživo i online i vrednovali prema našem Pravilniku. Veliki broj sudionika koje smo imali na usavršavanjima, potvrdili su da smo odabrali najbolje teme koje su zanimale brojne arhitekte. Takvu praksu planiramo i u narednom dvogodišnjem razdoblju s dodatnim zanimljivim programima. Kako bismo osigurali kvalitetnije i bolje stručno usavršavanje, Skupština HKA odlučila je kupiti prostor na 4. katu zgrade Chromos, gdje ćemo konačno imati dvoranu za organizaciju različitih skupova i programa. Vjerujemo da ćemo još boljim programom stručnog usavršavanja tu investiciju opravdati na zadovoljstvo svih članova.

Osim navedenih aktivnosti, Hrvatska komora arhitekata je provela i cijeli niz drugih zadaća koje ćemo nastaviti i u sljedećoj godini. Nova, suvremena web stranica HKA u fazi je dovršetka. Vidljivost arhitektonske struke u javnim medijima je bitno povećana, a takvo djelovanje je planirano i nadalje. Projekt Područnog odbora Rijeka i Društva arhitekata Rijeka Minijatura - arhitektura i djeca, nastavlja se uspješno već treću godinu. Poticanjem projekata naših članova i projekata društava arhitekata, omogućavamo da se ostvare vrijedne aktivnosti od značaja za širu zajednicu. 
Sve su ovo razlozi, kao i brojni drugi, zbog kojih se zahvaljujem svim kolegicama i kolegama koji aktivno sudjeluju u zajedničkim projektima ili rade u tijelima i odborima komore, odnosno na bilo koji način podupiru razvoju arhitektonske struke. Upravni odbor i Tajništvo komore u svima vama ima izuzetan oslonac. Takva suradnja i angažman nam svima daje vjetar u leđa da i u narednu godinu uđemo s optimizmom za našu struku. 
Svim kolegicama i kolegama, članovima Hrvatske komore arhitekata, te vašim najbližima želim sretan Božić i zdravu, uspješnu i radosnu 2023. godinu.
 

 

S poštovanjem
Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh.
predsjednica HKA

 

Hrvatska komora arhitekata / Ulica grada Vukovara 271/II 10000 Zagreb / 
Tel: +385 (0)1 5508 - 410 / Fax: +385 (0)1 5508 - 403 / arhitekti@arhitekti-hka.hr

Ovaj mail je poslan na adresu {{{MAIL}}}.
{{{REMOVE_ME_LINK}}}.
Copyright (c) HKA 2021.