31.1.2023.

 

Poštovane kolegice i poštovani kolege, članice i članovi Hrvatske komore arhitekata,

dostavljamo Vam novo Glasilo s pregledom aktualnosti iz Hrvatske komore arhitekata.

 

 

PROMJENA SJEDIŠTA HRVATSKE KOMORE ARHITEKATA

Hrvatska komora arhitekata je 29. prosinca 2022.g., potpisivanjem kupoprodajnog ugovora s tvrtkom Stimar nekretnine d.o.o. od nje kupila 416,85 m² poslovnog prostora u Zagrebu, u Chromosovom tornju, Ulica grada Vukovara 271 na IV. katu, a dosadašnji poslovni prostor na II. katu od 211,725 m2 prodala Hrvatskoj komori ovlaštenih inženjera geodezije koji sada sa sadašnjim poslovnim prostorom HKOIG-a čine jednu cjelinu. 

Kupoprodajni ugovor potpisan je na temelju odluke Skupštine Komore, koja je donesena na 5. sjednici održanoj 23. studenoga 2022. godine.  O ovoj odluci postignut je konsenzus svih nadležnih tijela Komore, pa su odluku podržali Upravni i Nadzorni odbor Komore. Prije donošenja odluke, HKA je provela analizu kratkoročnih i dugoročnih financijskih i operativnih projekcija vezanih uz ovu odluku. 

Ovim povećanjem poslovnog prostora omogućit će se prenamjena jednog njegovog dijela u veću dvoranu u kojoj će se održavati stručne edukacije iz Programa stručnog usavršavanja, veći sastanci te sjednice Skupštine HKA-a. Do sada se za takve svrhe koristila i unajmljivala konferencijska dvorana Chromosovog tornja koja je sada zbog imovinsko-pravnog spora dugoročno nedostupna. Jedan od argumenata za ovu poslovnu odluku bio je da se tako, u uvjetima povećane inflacije, očuva vrijednost kapitala koji je HKA akumulirala.

Dio prostorija, poput hodnika, sanitarnog čvora, čajne kuhinje i sobe za sastanke, HKA je do sada vlasnički i korištenjem dijelila s HKOIG-om, a novi prostor na IV katu, bit će cjelovito u vlasništvu HKA. U novi prostor će se preseliti kompletna arhiva HKA-a  za što se trenutno unajmljuje dodatni prostor.

HKA tako ostaje uz ostale inženjerske komore (HKIG, HKOIG, HKIS i HKIE) koje također imaju svoja sjedišta u Chromosovom tornju.

Poslovanje HKA u novom prostoru počet će 6. veljače 2023. godine.

Zbog tehničkih zahvata preseljenja telefonske i IT mreže moguća je otežana komunikacija putem telefona u petak, 3. veljače i ponedjeljak 6. veljače, pa članove molimo da komunikaciju s HKA-om vrše putem e-maila na arhitekti@arhitekti-hka.hr.
 

 

DANI ARHITEKATA 7.0 

Dani arhitekata 7.0 ove će se godine održati u Zadru, gdje je održan i prvi Kongres hrvatskih arhitekata 2004. godine, također u zajedničkoj organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata.
Time se nastavlja i odabir mjesta održavanja Dana arhitekata po kriteriju prostora nagrađivane arhitekture. 
Tako će lokacije održavanja Dana biti Providurova palača u Zadru te Punta Skala Resort, u velikoj dvorani Fortis Cluba. 

Dani arhitekata 7.0 održavaju se od 20. do 22. travnja 2023. god., a program Dana će se kao i do sada sastojati od plenarnih predavanja, prezentacija i okruglih stolova, u hibridnom obliku – online i uživo. Posebno ističemo da će u sklopu stručnog programa biti organizirani i stručni obilasci.

Pozivamo Vas da rezervirate svoje vrijeme, a više o Danima arhitekata 7.0, prijavama i programu, obavijestit ćemo Vas uskoro. 
 

 

POZIV ZA SUDJELOVANJE U ISTRAŽIVAČKOM PROJEKTU 

Hrvatska komora arhitekata i ove godine provodi istraživanje među članicama i članovima s ciljem dobivanja realnih i konkretnih saznanja o cijenama arhitektonskih usluga u Hrvatskoj, odnosno o cijeni rada na uslugama arhitektonskog projektiranja te stručnog i projektantskog nadzora. Ovakvo istraživanje Komora provodi svakih nekoliko godina s ciljem sagledavanja kretanja cijena arhitektonskih usluga na hrvatskom tržištu. Nije nikakva tajna da nismo zadovoljni razinom cijena naših usluga koja se danas može postići u našoj zemlji, odnosno s cijenom rada arhitekata. Iz tog razloga svrha ove ankete je istražiti kolika je sadašnja realna cijena rada na tržištu arhitektonskih usluga u Hrvatskoj. 

Kako bismo došli do stvarnih i objektivnih pokazatelja potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas da odvojite nešto Vašeg vremena i ispunite ovu anketu, sami ili uz pomoć računovodstvenog servisa, jer jedino tako možemo doći do relevantnih rezultata potrebnih za daljnje aktivnosti Komore u pogledu ove problematike. 

Prvih pet (5) sudionika koji anketu valjano ispune, bit će nagrađeni, svaki s besplatnom kotizacijom na sljedećim Danima arhitekata koji se odražvaju od 20-22. travnja u Zadru. 

Nakon što pripremite informacije o Vašem poslovanju kako je navedeno u uputama koje ćete dobiti uz anketu, ispunjavanje ankete ne bi trajalo dulje od 10 minuta. 

Istraživanje provodi agencija PROMOCIJA PLUS d.o.o., koja jamči potpunu tajnost i zaštitu svih Vaših individualnih i poslovnih podataka. 

Anketa će se provoditi u razdoblju od 1.2.2023. do 20.2.2023. godine. Unaprijed se zahvaljujemo na vremenu koje ćete odvojiti za ispunjavanje ankete. Rezultati ankete bit će prezentirani na ovogodišnjim Danima arhitekata. 
 

 

OBAVIJEST ČLANOVIMA HKA-A O TRAJANJU OSOBNIH CERTIFIKATA

Ponavljamo obavijest članovima HKA-a o trajanju osobnih certifikata.


Hrvatska komora arhitekata započela je podjelu poslovnih kartica s potpisnim i identifikacijskim certifikatom u rujnu 2019. godine.


Trajanje osobnih certifikata za fizičke osobe je tri godine od dana izdavanja certifikata te stoga pozivamo sve članove da obrate pozornost na datum isteka osobnih certifikata putem Certilia Middleware aplikacije.
Na Vaše mail adrese u proteklom razdoblju zaprimili ste obavijest HKA-a te AKD-a o isteku Vaših certifikata.
S obzirom na to da ne postoji mogućnost produljenja certifikata, te se certifikati koji isteknu nakon datuma isteka neće moći koristiti, svi korisnici koji trebaju nesmetano koristiti certifikate za identifikaciju na e-usluge i za potpisivanje dokumenata trebaju zatražiti nove certifikate na novim karticama. Stare kartice se ne trebaju vraćati u RA ured.


Pozivamo Vas da prije isteka postojećih certifikata, sukladno Općim pravilima pružanja usluga certificiranja AKD-a, ponovno ispunite Zahtjev za izdavanje osobnih certifikata za fizičke osobe te isti dostavite na e-mail:ra-ured@akd.hr kako bi i nadalje imali pristup sustavu eDozvole.


Zahtjev možete potpisati važećim osobnim potpisnim certifikatom kID karticom ili elektroničkom osobnom iskaznicom.  Kako potpisati zahtjev možete vidjeti OVDJE!

Troškove izrade novih certifikata slijedom isteka postojećih snosi Komora.

Opširnije o predaji zahtjeva i tehničkim podacima možete vidjeti OVDJE.
 

 

VERIFIKACIJA ADRESE ELEKTRONIČKE POŠTE - SLANJE UPLATNICA ZA ČLANARINU

Upravni odbor Hrvatske komore arhitekata (dalje u tekstu: HKA) donio je Odluku o načinu dostave uplatnica za članarinu putem elektroničke pošte (KLASA: 025-03/22-01/06, URBROJ: 505-01-22-2).

Odlukom se utvrđuje način dostave uplatnica članovima putem elektroničke pošte koju su članovi dužni verificirati prije prvog slanja, te je tajništvo HKA-a zaduženo za osiguravanje tehničkih uvjeta dostave uplatnica elektroničkim putem i provedbu verifikacije elektroničke pošte.

Kako bismo cijeli postupak proveli na način da i dalje održimo visoki stupanj zaštite Vaših podataka članovima su u više navrata poslane poruke elektroničke pošte na adresu koja je u evidenciji HKA-a, s molbom da verificiraju adresu elektroničke pošte na koju žele da im HKA šalje uplatnice.

S obzirom na to da 20% članova do sada to nije učinilo ovim putem Vas molimo da to što prije učinite.

Preporučamo da nam potvrdite/dostavite svoju privatnu adresu elektroničke pošte kako bi se osigurao kontinuitet komunikacije bez obzira na eventualnu promjenu zaposlenja.

Potvrdu ili promjenu adrese možete poslati na adresu elektroničke pošte provjera-maila@arhitekti-hka.hr.

Osobne podatke i email adresu možete promijeniti i na stranici za uređivanje osobnih podatka, prema uputama na ovoj POVEZNICI.
 

 

S poštovanjem
Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh.
predsjednica HKA

 

Hrvatska komora arhitekata / Ulica grada Vukovara 271/II 10000 Zagreb / 
Tel: +385 (0)1 5508 - 410 / Fax: +385 (0)1 5508 - 403 / arhitekti@arhitekti-hka.hr

Ovaj mail je poslan na adresu {{{MAIL}}}.
{{{REMOVE_ME_LINK}}}.
Copyright (c) HKA 2021.