37. Međunarodna ljetna škola arhitekture u Motovunu

Poštovani

U Motovunu, u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će se od 4.-11. kolovoza 37. međunarodna ljetna škola arhitekture prema niže opisanom programu. Program je iznimno bogat i atraktivan, a u mnogim je aktivnostima trajno otvoren za sve koji se žele pridružiti (predavanja, prezentacije, izložbe, diskusije i stručni obilasci).

U okviru stalnog ciklusa - kolegija Tradicija, kreativnost i održivost, obrađuju se teme prvenstveno vezane za obnovu istarskih gradova u kontekstu šireg prostora Istre; od urbanih detalja, tematski i po složenosti različitih zadataka za urbane i ruralne cjeline,  do istraživanja i projekata koji su značajni za Istarsku županiju i ovu EU Regiju, a od 2007. godine s izrazitim usmjerenjem na koncept održive arhitekture i razvoja.

Primjenom izvorne metode računalne podrške (CAAD) u kreiranju modela obnove gradova već dvadesetak godina Škola prednjači tako osmišljenim i organiziranim radom u odgovarajuće opremljenom Studijskom centru koji se nalazi u zgradi na glavnom gradskom trgu Andrea Antico br. 5.

Različite teme uređenja javnih gradskih prostora, prije svega u Motovunu; trgovi, zidine, arhitektonske cjeline (budući Studentski dom) i izdvojene zgrade (Komunalna palača i interpolacije), prometne infrastrukture (prilazna cesta i stubišta - rampe), urbane opreme i vizualnih komunikacija, zaštite okoliša i sl., do recentnih aktualnih tema poput obnove Istarske željeznice Parenzane, odnosno njenog tunela u Motovunu, višenamjenske prenamjene dijelova kamenoloma u Kanfanaru i dr. Ove je godine glavna projektantska tema Nadzemne i podzemne interpolacije / Above and Underground interpolation.

Ove će godine sudjelovati predavači i studenti iz Austrije, Italije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz akademska predavanja održat će se i stručne prezentacije pojedinih sponzora - proizvođača suvremenih građevinskih materijala, instalacijskih sustava i opreme.

U ovogodišnjem programu je 5.8. održavanje 11. međunarodnog seminara o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskih projekata PASS-NET i po četvrti put projekta PassREg u organizaciji Konzorcija pasivna kuća Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom. Održat će se i 8. EPBD - IDES-EDU seminar.

U ponedjeljak, 6.8. uz 11. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture, a započet će i višednevna 13. međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s društvom „Naša djeca“ iz Motovuna u subotu, 6.8. s početkom u 12.00 sati.

U utorak,7.8. će se održati cjelodnevni stručni obilazak Istre Grožnjan (prezentacija: Lidija Ivanda, ADU, Zagreb), Završje, Ţminj (poslovna A+ zgrada Rudan d.o.o.), Pazin (Pazin kamen - proizvodnja), Pula (rekreacija i obilazakgrada).

Srijeda,8.8. stručni obilazak gradilišta vinarije u Motovunu uz vođenje i prezentaciju autora, arhitekta prof. Idisa Turata. Obilazak tunela željeznice Parenzane.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih i nastavničkih radova će se održati 10.8. na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra s početkom u 21.00 sati.

Rad Škole u Motovunu prate dnevni tisak, stručni časopisi, radio, TV i internet portali. Zahvaljujući različitim oblicima potpora sponzora i donatora, program Međunarodne ljetne škole arhitekture u Motovunu se kvalitetno i kontinuirano ostvaruje višegodišnjom suradnjom zadovoljavajući njihov promotivni i marketinški interes.

 

Pogledajte film o prošlogodišnjoj Školi:

https://www.youtube.com/watch?v=58nZ4Ueofjo

 

S poštovanjem,

Red. prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.

Voditelj Studijskog centra Motovun

Voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture Motovun

Kontakti:

 Ljubomir Miščević: 098 230940 mobile

miscevic@arhitekt.hr                                   

motovun@arhitekt.hr

Pozivamo sve zainteresirane na predavanja i prezentacije u Motovunu koje su otvorene za javnost, a održavat će se u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta, odnosno na glavnom Trgu Andrea Antico ili u Kinu Bauer.

Očekujemo Vaš dolazak i aktivno sudjelovanje u Motovunu 2018.!