Aktivnosti i aktualnosti Komore

Poštovani članovi Hrvatske komore arhitekata, srdačan pozdrav!

Želim Vas upoznati s najvažnijim trenutnim aktivnostima Komore, odnosno dati Vam dodatne upute za njihovo provođenje.

1. IZBORI ZA TIJELA KOMORE

Kao što Vam je poznato, u tijeku su izbori za tijela Komore. Ovih dana na Vašu adresu stići će glasački listići s kandidatima za Vijeće Vašeg Područnog odbora, a kandidati koji dobiju najviše glasova ujedno će biti izabrani i u Skupštinu Komore.

Molim Vas da pažljivo pročitate upute za glasanje koje su napisane na glasačkom listiću.

Glasanje se putem glasačkih listića provodi od 13. prosinca 2019. do 20. siječnja 2020. godine, odnosno najkasnije 20. siječnja 2020. godine do 15:00 sati zatvorene kuverte s glasačkim listićima moraju biti dostavljene u Komoru, bez obzira na način dostave. Zatvorene kuverte s glasačkim listićima moguće je ubaciti i u glasačku kutiju koja se nalazi u Komori, svakog radnog dana od 8-17 sati.

Unaprijed Vam zahvaljujem na sudjelovanju na izborima na kojima ćemo sami birati svoje predstavnike u Vijećima Područnih odbora i u Skupštini Komore. Glasajte za one kandidate za koje smatrate da će se najbolje boriti za Vaše interese i za interese struke, što je i temeljna zadaća Komore.

Sve vezano uz izbore za tijela Komore možete pogledati u posebnom izborniku na webu Komore:

https://arhitekti-hka.hr/hr/komora/izbori/

 2. KOMORSKE KORPORATIVNE ISKAZNICE (kID)

U tijeku je još jedan veliki zajednički napor ovlaštenih arhitekata članova Komore i Tajništva Komore: podnošenje zahtjeva za izradu kID i dijeljenje izrađenih kID.

U proteklih mjesec dana Tajništvo Komore dva puta je obišlo sve Područne odbore u Hrvatskoj, prikupljajući zahtjeve za izradu kID, a potom i dijeleći iste. I ovaj puta ću naglasiti da je kID kartica 4. razine sigurnosti (bankarske kartice su 3. razina) te da su uvjeti za prikupljanje zahtjeva za izradu kID i dijeljenje kID strogo propisani.

Svi Vi koji ste predali zahtjev, a kojima kID nije još gotova, dobiti ćete e-mailom obavijest kada Vam kID bude izrađena. Uz iskaznicu, u posebnoj zatvorenoj kuverti dobiti ćete PIN i upute za instalaciju kID. Detaljnija pojašnjenja vezano uz instalaciju kID možete pogledati na web stranici Komore:

https://www.arhitekti-hka.hr/hr/novosti/obavijest-o-nacinu-aktivacije-komorske-korporativne-iskaznice-(kid)-za,3778.html

U najskorije vrijeme planiramo održati edukacije vezano uz digitalno potpisivanje projekata u sustavu eDozvole.

Razmatramo mogućnost da krajem siječnja 2020. ponovno obiđemo sve područne odbore radi dijeljenja kID i prikupljanja zahtjeva, o čemu ćemo Vas na vrijeme obavijestiti. Isto tako, već sada znamo da ćemo zahtjeve za izradu kID i dijeljenje kID odrađivati i tijekom Dana arhitekata 4.0 koji će se od 12.-14. ožujka 2020. održati u Konvencijskom centru Amadria Park Šibenik, hotel Ivan (nekadašnji hotel Solaris).

Zahvaljujem svima  na suradnji i na strpljenju oko provođenja ove zajedničke aktivnosti. Molimo pratite obavijesti o potpisivanju zahtjeva za izradu kID i preuzimanju izrađenih kID.

3. NOVI ZAKONI I PRAVILNICI

Na web stranici Komore objavili smo dva nova Pravilnika koja je donijelo Ministarstvo:

https://www.arhitekti-hka.hr/hr/novosti/novi-pravilnici-o-obveznom-sadrzaju-idejnog-projekta-i-o-obveznom-sadrzaju,3777.html

Pravilnici stupaju na snagu 12. prosinca 2019. godine. Molimo da ih pročitate te da obratite pažnju na završne odredbe u kojima je propisano do kada se zahtjevi u sustavu eDozvole mogu potpisivati elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI) - do 31. ožujka 2020. godine. Molimo da o navedenom roku vodite računa u Vašem poslovanju. Obzirom da je već sada većina ovlaštenih arhitekata dobila kiD ili predala zahtjev za izradu kID, vjerujemo da oko poštivanja ovog roka ne bi trebalo biti problema.

U najskorije vrijeme planiramo održati edukacije vezano uz primjenu ova dva Pravilnika.

Također Vas podsjećam da je Sabor donio Izmjene i dopune dva zakona, Zakona o komorama arhitekata i inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju te Zakona o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji. Bez obzira na to što su zakoni doneseni, nastavljamo našu borbu protiv određenih odredbi iz tih zakona, jer prvenstveno smatramo da narušavaju javni interes, odnosno da dereguliraju ovlaštene profesije voditelj građenja i voditelj radova. Vezano uz navedeno želim Vas informirati da poduzimamo određene radnje o čemu ću Vas naknadno obavijestiti.

Radi lakšeg čitanja zakona izradili smo neslužbene pročišćene tekstove oba zakona koje možete vidjeti na webu Komore:

https://www.arhitekti-hka.hr/hr/novosti/objavljeni-zakon-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-poslovima-i-djelatnostima,3763.html

Srdačan pozdrav i pozivam Vas da se kao i do sada slobodno obratite sa svim upitima i prijedlozima na Komoru ili meni direktno.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata

dr. sc. Željka Jurković, dipl. ing. arh.