• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

02/03/2023

Arhitektonska struka u Europi / ACE 2022 Sektorska studija

ACE objavljuje osmo izdanje Sektorske studije o stanju arhitektonske struke u Europi
 
Sektorska studija dvogodišnje je istraživanje koje je naručilo Vijeće arhitekata Europe (ACE) i sufinancirao Program Kreativna Europa Europske unije, a koje prikuplja i analizira statističke, sociološke i ekonomske podatke o europskim arhitektima, arhitektonskom tržištu i arhitektonske prakse. Na temelju odgovora 30 700 arhitekata iz 26 europskih zemalja, izdanje Studije za 2022. obogaćeno je novim istraživačkim područjima, što je bez sumnje čini najopsežnijom studijom o arhitektonskoj profesiji u Europi i bitnim referentnim alatom za sve one koji su zainteresirani za arhitektonsku struku i izgrađeni okoliš.
 
Sektorska studija iz 2022. pokazuje da se rast broja arhitekata nastavlja (+ 100 000 u posljednjih deset godina) i da se arhitekti oporavljaju od pandemije. Održiva arhitektura potvrđuje rastući trend s 46% arhitekata koji „često“ projektiraju niskoenergetske zgrade. Privatno stanovanje ostaje najvažniji sektor koje prakticira 89% arhitektonskih praksi, koje su uključene u projektiranje privatnih stanova, što čini 56% prosječnog prometa arhitektonskih tvrtki.
 
„S obzirom na klimatske promjene, manjak resursa i energetsku krizu, Europa želi postati prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. Kako bi se postigla ova transformacija, EU izričito adresira izgrađeni/životni okoliš kao dio širih klimatskih promjena i strategije otpornosti. Zajedno s propozicijama novog europskog Bauhausa, kvaliteta izgrađenog i neizgrađenog okoliša mora biti u središtu transformacije. Budućnost građevinskog sektora leži u novoj kulturi pretvorbe", izjavila je Ruth Schagemann, predsjednica ACE-a. "Europski arhitekti su jako angažirani. Dobro su opremljeni i svojim radom značajno doprinose promjenama potrebnim u Europi."
 
Jedan od autora izvješća, Aziz Mirza, kaže: “Ovogodišnja ACE sektorska studija pokazuje da se arhitekti oporavljaju od pandemije. Arhitekti su se vratili na puno radno vrijeme, a broj nezaposlenih je pao. Plaće su porasle zbog povećanja prometa. Arhitektonske prakse doprinose ukupno 21 milijardu eura europskom gospodarstvu, što nije samo velika brojka, već je ona porasla za 24% od 2020. god. Popularnost arhitekture kao profesije očita je, jer se broj arhitekata povećao za više od 20% u posljednjih deset godina i dosegao je brojku od 620 000”.