Ciklus predavanja "Grad kao mjera" - HKA Područni odbor Dubrovnik i Društvo arhitekata Dubrovnik

Ciklus predavanja „Grad kao mjera“ – Hrvatska komora arhitekata Područni odbor Dubrovnik i Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Dubrovniku
 
Najavljeni ciklus predavanja potaknut je problemima u gradskom i prirodnom prostoru karakterističnim za gospodarsku monokulturu turizma i uzročnu preeksploatiranost prostornih resursa i banaliziranje fenomenoloških obrazaca. Situacija je posebno prepoznatljiva na Mediteranu gdje gotovo svi gradovi dijele iste ili slične probleme.
 
 
Kroz niz predavanja uglednih hrvatskih arhitekata, krajobraznih arhitekata i sociologa otvarat ćemo i propitkivati ove i slične teme s nakanom da ih približimo i široj zainteresiranoj zajednici. U konačnici to je jedan je od primarnih zadataka društvenog angažmana arhitektonske struke.
 
U središtu će biti grad kao specifični i  generički pojam simboličkog i pragmatičkog  oblikovanja prostora obitavanja i sve ono izvan užeg pojma urbaniteta, tj. ukupni okoliš s cijelim spektrom različitih bioloških, ekoloških, socioloških, psiholoških i drugih konotacija.
 
Sretna  je podudarnost da je Grad Dubrovnik upravo pokrenuo izradu novih prostornih planova. Struka i građani očekuju  poboljšanje  kvalitete života, uravnoteženi, obzirni i održivi razvoj temeljen na potpuno drugačijim postavkama od dosadašnjih vođenih prvenstveno nemuštim lukrativnim interesima, a mi se nadamo da ćemo ovim ciklusom barem malo  pomoći artikuliranju očekivanih ciljeva.
 
Presjednik Vijeća Područnog odbora Dubrovnik Hrvatske komore arhitekata
Romano Duić