• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

05/07/2021

Izložba IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI Projekti i stvari

U četvrtak 8. srpnja 2021. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se izložbaArhitektonskog projektnog ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI: Projekti i stvari.

Na dan otvorenja izložbe, od 18 sati, na YouTube kanalu Oris Kuće arhitekture moći ćete pogledati i razgovor arhitekata Ivanišina i Kabashija s Miom Roth Čerinom.

Arhitektonski projektni ured IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI osnovali su Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi u Dubrovniku i Zagrebu 2003. godine. Pobijedili su na više natječaja u Hrvatskoj i inozemstvu, te projektirali i sagradili građevine različitih mjerila i namjena za privatne i javne naručitelje.

Predavali su i izlagali na hrvatskim i međunarodnim institucijama, uključujući Međunarodnu izložbu arhitekture na Venecijanskom bijenalu 2010. godine. S njima danas projektiraju i grade arhitekti Iva Ivas, Nika Bralić, Jelena Burnić, Rudolf Raspudić i Ivan Mostahinić.

„Nekonceptualnim skupom slika i stvari“, izložba projektantskog ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI predstavlja nedavna ostvarenja: obiteljsku kuću na Jabukovcu u Zagrebu,Villu u pogledu u Svetom Jakovu u Dubrovniku koju je stručni žiri Udruženja hrvatskih arhitekata prepoznao kao najbolje ostvarenje stambene arhitekture u Hrvatskoj u prošloj godini, crvenu stambenu zgradu u Opatiji i  postav izložbe o arhitektu Vladimiru Turini u Muzeju grada Zagreba te projekt u izvedbi luksuznog hotela u Praškoj ulici u najstrožem centru Zagreba i projekt stambenog naselja na Pločama u Dubrovniku s pogledom na otvoreno more i Grad u zidinama. Projekti su predstavljeni fotografijama, skicama, nacrtima i maketama, a projekt hotela i uzorcima umjetničkih radova velikih dimenzija slikarice Katarine Ivanišin Kardum, koji će biti važan dio interijera. Neobične stvari koje izravno i neizravno objašnjavaju ne samo izložene projekte, nego i način gledanja na stvari, način crtanja i način građenja arhitekture ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI smještene su u plavom tunelu – paviljonu s nedavne izložbe u Muzeju grada Zagreba koji je u Oris kući arhitekture za ovu prigodu rekonstruiran. Uz izložbu izlazi istoimena knjiga koju je grafički oblikovao Zvonimir Prusina.

I u današnjem svijetu neprekidnog događaja arhitektura ostaje konačno prostorno iskustvo. Ona zahtijeva bliski kontakt, moramo ju osjetiti i dotaknuti bez ikakvog posrednog filtera. Kao takva, arhitektura ne može biti proizvedena u praznini niti podučavana iz daljine. Arhitektura je suštinski stvarovita, čak i naši (digitalni) crteži su na svoj način stvaroviti. Čvrsto usidreno u svijetu stvari, stvar po sebi napravljena od stvari, svako djelo arhitekture je u suprotnosti sa svijetom događaja koji raste pred nama.

Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi

 

Pokrovitelji izložbe:

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb

Otvorenje izložbe održat će se sukladno Preporukama za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja, izdanim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Izložbu možete pogledati od 8. srpnja do 31. srpnja / od 23. kolovoza do 11. rujna 2021. godine.

RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE

Izložbeni prostor: 09h –19h (pon-pet)

                            10h – 13h (sub)