• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

04/05/2021

Izložba Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Izložba je pripremljena u povodu obilježavanja 50 godina od smrti gradonačelnika Većeslava Holjevca 1970. i može se razgledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 21.4. do 20.5.2021. MSU je otvoren za posjetitelje izložbe svaki dan od 11 do 19 sati osim ponedjeljkom, a ulaz na izložbu je slobodan uz poštivanje epidemioloških preporuka. Obavijesti o stručnim vodstvima nalaze se na internetskoj stranici MSU-a.

Urbanističko-arhitektonsko istraživanje o Zagrebu Većeslava Holjevca proveo je arhitekt prof.dr.sc. Ivan Mlinar, a biografsko istraživanje o Većeslavu Holjevcu proveo je povjesničar prof.dr.sc. Hrvoje Klasić. Autor izložbe je prof.dr.sc. Ivan Mlinar.

Na izložbi je prezentirana urbanistička vizija i arhitektonski dosezi Zagreba Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. kroz prikaz tri ključna urbanistička dokumenta – Direktivnu regulatornu osnovu Zagreba iz 1953., Idejno urbanističko rješenje južnog Zagreba iz 1962. te Urbanistički program grada Zagreba iz 1963. – i, simbolično vezano uz pedesetu obljetnicu smrti Većeslava Holjevca, 50 tematski odabranih reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih od 1952. do 1963. te i danas značajnih u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba. Također, na izložbi su prezentirani odabrani biografski podatci o Većeslavu Holjevcu koji je u javnosti najpoznatiji po funkciji gradonačelnika Zagreba, ali je obnašao i niz značajnih i zanimljivih vojnih i političkih odnosno rukovodećih funkcija koje su manje poznate. Na izložbi je izloženo ili reproducirano izvorno gradivo, odnosno urbanistički dokumenti, Digitalni ortofoto 1968, publikacije, fotografije, igrani filmovi, dokumentarni filmovi, televizijski prilozi i memorabilije.

Izvorno gradivo, presnimke i memorabilije ustupili su: Državna geodetska uprava, Hrvatski muzej arhitekture HAZU-a, Muzej grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska radiotelevizija, Jadran film, Zagreb film, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Tihomir Jukić, dr.sc. Tamara Bjažić Klarin i mr.sc. Tatjana Holjevac. Istraživanje referentne dokumentacije provedeno je i u Državnom arhivu u Zagrebu i u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Potporu istraživanju te pripremi i produkciji izložbe i monografije „Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“ dali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Državna geodetska uprava, a pokrovitelj je Gradska skupština Grada Zagreba.