• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

12/01/2023

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) pokrenuo je podcast PREDNJI PLAN

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) prošle je godine pokrenulo podcast PREDNJI PLAN, koji predstavlja svojevrsni početak i testiranje novog medija pristupačnog široj javnosti. 
 
Ovaj podcast zamišljen je kao prostor edukacije, prenošenja znanja, dubinske rasprave te konfrontiranja mišljenja i ideja. S obzirom da su arhitektura i urbanizam po svojoj prirodi društveno angažirane discipline, nemoguće je promišljati grad i stvarati arhitekturu bez da se istovremeno - svjesno ili nesvjesno - prigrljuje određeni pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno razvijati diskurs. Podcast je tako nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti, razmatranja kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta, prenošenja iskustava te sinteze i stvaranja novih sadržaja. 
 
Nakon uvodnog ciklusa na temu uloge arhitekata u društvu, kroz jesen 2022. DAZ je osmislio i snimio dva ciklusa od četiri epizode s podjednako bitnim krovnim temama.
U drugom ciklusu podcasta Prednji plan odlučili smo se posvetiti temi participacije. Problematizirana kroz poglede strukovnog društva, urbanističke prakse, građanske inicijative i urbane sociologije, ovaj ciklus od četiri epizode predstavlja višeslojno razmatranje sudjelovanja građana u procesima odlučivanja i aktivnostima u području prostornog planiranja. 
 
Saznajte više o ciklusu i pogledajte epizode na idućoj POVEZNICI.
 
 
U trećem ciklusu odlučili smo se posvetiti temi vizija razvoja gradova, koju smo razmatrali kroz prizmu urbanističke prakse, prostornog planiranja, ekonomije i kulturne teorije.
 
O ciklusu možete saznati više te pogledati epizode na idućoj POVEZNICI.
 
 
Pogledajte/poslušajte epizode te podržite naš projekt dijeljenjem videa, „lajkanjem“ i komentiranjem. Projekt se razvija, testira i mijenja, a vaša mišljenja i sugestije nam pomažu da podcast podižemo na uvijek višu razinu.
 
Preostale epizode možete pogledati putem daz.hr YouTube kanala:
 
Voditelji / urednici: Tea Truta, Luka Krstulović, Marin Duić, Filip Pračić
Izvršni urednik: Filip Pračić
Realizator: Pavel Penev
Uvodna špica: Monika Milas (video) / Mario Peko (glazba)