Hrvatska komora arhitekata želi vam sretan Božić i uspješnu 2018. godinu!

Drage kolegice i dragi kolege,

I ove 2017. godine koja je na izmaku, želim Vam se obratiti s par rečenica u kojima bih sumirala naše najvažnije komorske aktivnosti tijekom prošle godine. Gdje smo danas kao Komora i koliko smo u ovoj godini bili uspješni u zaštiti arhitektonske profesije? Čvrstog sam stava da smo kao Komora činili najbolje što možemo za arhitekte, u zakonskim okvirima u kojima djelujemo.

Hrvatska komora arhitekata ove godine uvela je nekoliko novosti. Prvi smo put organizirali strukovnu godišnju konferenciju, Dani arhitekata 1.0, fokusirani na potrebu svakog arhitekta da bude u toku s domaćim i stranim aktualnostima u našoj profesiji, tehnološkim trendovima i zakonodavstvom. Dani su također zamišljeni kao mjesto okupljanja i razmjene iskustava iz prakse. U sklopu Dana, dodijelili smo i novoutemeljene Godišnje nagrade, koje su za arhitektonsku zajednicu poticaj za daljnje kvalitetno djelovanje te nagrada za izvrsnost. O uspješnosti prvih Dana arhitekata najbolje govori anketa u kojoj je 93% sudionika bilo izrazito zadovoljno ili vrlo zadovoljno organizacijom i programom konferencije (Anketa Dani arhitekata).

Ipak, što je Komori i članstvu Komore najvažnije? Zakonodavstvo. U Komori svakodnevnim naporima pokušavamo utjecati na poboljšanje zakonodavnog okvira u kojem radimo. Redovito upozoravamo zakonodavca na propise koji bi mogli i morali biti bolji. Poboljšanja u Izmjenama i dopunama Zakona o gradnji rezultat se rada Komore. Na naš zahtjev da Ministarstvo kulture ukine vremensko ograničenje za rad na kulturnim dobrima, koje diskriminira kolege koji gube pravo na rad u ovom području ukoliko nisu imali priliku obavljati određene poslove posljednjih pet godina upravo smo danas dobili pozitivan odgovor Ministarstva!

Bavili smo se i nizom slučajeva neodgovornog postupanja lokalnih vlasti prema prostoru. Tako smo zatražili poništenje javne nabave za prostor Gredelja u Zagrebu. Od Grada Zagreba tražili smo i da ispravi odredbe u Prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a koje su nejasne i netransparentne. Gradu Ploče poslali smo dopis kojim tražimo poništenje postupka jednostavne nabave usluga izrade Urbanističkog plana uređenja luke Ploče zbog nedopustivo niske cijene nabave.

I ove smo godine, tijekom cijele godine, organizirali stručna usavršavanja, od kojih ističemo sada već drugo izdanje Međunarodne BIM konferencije, koju smo organizirali jer smatramo da je nužno da naši članovi idu u korak s tehnologijom. Ove godine smo za Vas izradili i besplatnu online aplikaciju za pomoć u izračunu cijena arhitektonskih usluga, Online kalkulator, koju smo temeljili na našem Pravilniku o standardu usluga arhitekata te pravilnicima ostalih inženjerskih komora.

Također, podržali smo inicijative naših članova te smo financirali 11 projekata od interesa za arhitektonsku struku.

U 2018. godinu ulazimo s optimizmom. Ova godina pokazala nam je da arhitekti nisu pasivni pojedinci. Vi, naši članovi, kroz različite oblike svog stručnog i građanskog djelovanja pokazali ste da se aktivno zauzimate za sebe i za prostor koji svi dijelimo. U tom tonu, u narednoj će godini naš glavni cilj, uz nastavak rada na strateškim projektima i na poboljšanju zakonodavnog okvira, biti poboljšanje komunikacije s vama, našim članovima, čije interese zastupamo. Bitan korak u tom procesu bit će izrada novog web portala, kako bi naše stranice bile još bolji servisni alat svim članovima Komore.

Slijedeće godine ćemo nastaviti intenzivan rad na koheziji struke. Pozivam Vas da sve probleme koje imamo rješavamo unutar naše arhitektonske zajednice. Vremena su intenzivnih promjena u društvu, ekonomiji i tehnologiji, nemojmo gubiti vrijeme na međusobne netrepeljivosti nego svi zajedno radimo na boljitku arhitektonske profesije jer to znači i boljitak društva u cjelini.

Želim svima nama da u novu 2018. godinu krenemo optimistični i entuzijastični. Želim Vam da nadolazeće blagdane provedete u miru i blagostanju u krugu svojih obitelji i prijatelja.

Čestit Božić i puno uspjeha u novoj godini!

Željka Jurković, dipl. ing. arh.