• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

08/11/2022

In memoriam Boris Koružnjak

U svojoj dostojanstvenoj i tihoj borbi za život i zdravlje, 6. studenoga 2022. god., prerano nas je napustio naš dragi kolega, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, mr. sc. Boris Koružnjak. Osim nevjerice i nemogućnosti prihvaćanja ove vrste rastanka, prva pomisao na prof. Koružnjaka okreće se njegovoj izvanrednoj osobnosti. Oni koji su imali privilegij privatno ga poznavati znaju da je čitav svoj život proživio u nekoj svojoj jednostavnoj eleganciji i samozatajnosti, koje su činile da sva njegova postignuća doživljavamo kao sama po sebi razumljiva i jednostavna.
 
No, ono što ostaje iza prof. Koružnjaka svjedoči kako je riječ o jednom iznimnom i plodnom, nimalo jednostavnom životu. Životu koji je rezultirao prepoznavanjem njegova rada i u domovini i u svijetu, među suradnicima, koji su mu iskazivali povjerenje u predstavljanju Fakulteta i naše zemlje, kroz brojne funkcije koje je, uz svoj znanstveno istraživački rad, rado preuzimao i uspješno obnašao.
 
Kao redoviti profesor i znanstvenik bio je, čitavog svog radnog vijeka, vezan uz Arhitektonski fakultet u Zagrebu i Katedru za arhitektonsko projektiranje, koristeći se iskustvima stečenim na stručnom usavršavanju u Njemačkoj i Austriji.
 
U okviru Kabineta za javne zgrade bio je nositelj kolegija Zgrade za sport i kolegija Zgrade za zdravstvo, te niza arhitektonskih radionica, na kojima je propitkivao modele unaprijeđenja standarda života i rada, prostornih standarda za visokoškolske ustanove i modele sportskih građevina. Svjedoče o tome i brojni stručni radovi koje je sustavno objavljivao tijekom svog profesionalnog djelovanja.
Kao gostujući profesor predavao je na stručnim i znanstvenim skupovima u RH i inozemstvu.
 
Uz pedagoški i stručni rad za AF je obnašao je dužnosti prodekana za poslovanje, 2003.- 2007. god., predstojnika Zavoda za arhitekturu, 2007.- 2011. god., te dekana Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, od 2011.- 2016. god.
 
U više je navrata pozivan za konzultanta za procjenu arhitektonsko-urbanističkih projekata  (COWI-IPF), te člana domaćih i međunarodnih žirija na arhitektonsko-urbanističkim natječajima, bijenalima arhitekture, te za člana međunarodnih komisija za diplomske ispite (Ion Mincu, University of Architecture and Urbanism, Faculty of Architecture u Bukureštu). Bio je i predstavnik Sveučilišta u Zagrebu pri Sveučilišnoj mreži europskih gradova u platformi za Strategiju održive zaštite okoliša na sveučilištima - UNICA GREEN. 
 
Prof. Koružnjak i sam je uspješno sudjelovao na arhitektonsko-urbanističkim natječajima, o čemu svjedoče brojne nagrade, te sudjelovanje na autorskim i skupnim izložbama. 
 
Zbir funkcija i zvanja koje je prof Koružnjak obnašao, vjerovatno će biti moguće na neki način nadomjestiti. No, predanost i posvećenost poslu, koji je za njega bio više od profesije i koji je obuhvaćao i radno vrijeme i privatni život, uz osobno i dosljedno svjedočenje vrijednosti za koje se zalagao, nipošto nije moguće nadomjestiti u jednoj i jedinstvenoj osobi kakva je bio.
 
Hrvatska je stručna i kulturna javnost ostala bez jednog od svojih najuglednijih članova. Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, kao i generacije mladih kojima je trebao nastaviti prenositi svoja stručna iskustva i kulturu života, najbolnije će osjetiti ovu prazninu. Stoga se, s velikim žalom i trajnim sjećanjem na dragog kolegu i prijatelja, opraštamo uz izraze iskrene zahvalnosti za sve čime nas je zadužio.
 
 
Priredila: Dušanka Šimunović