• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

14/03/2023

In memoriam Branimir Rac

1.12. 1955. – 9. 3. 2023.

Hrvatsku arhitektonsku scenu napustio je Branimir Rac, po mnogo čemu jedinstvena ličnost. Porijeklo i odgoj u uglednoj zagrebačkoj obitelji intelektualaca određuje ga kao sustavno i vrhunski obrazovanog čovjeka izuzetnog općeg znanja i kulturnog ophođenja.

Po završetku Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, od sredine 80-ih do sredine 90-ih radi u resornom Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva te postaje i viši savjetnik u Zavodu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. U samim početcima prodora digitalnih tehnologija i alata u profesionalnu praksu arhitekata i prostornih planera te službi državne uprave, Rac je jedan od prvaka. Kao stručnjak i poliglota, suvereno se kreće na međunarodnoj sceni i zastupa strukovne interese mlade novoosnovane države.

Posebni obol Rac daje uključivanju mladih hrvatskih arhitekata na scenu i tržište Europe, kao jedan od osnivača strukovne organizacije Europan na nacionalnoj razini 1990. godine, tada kao Europan Jugoslavija. Njen je prvi tajnik s velikim ugledom na međunarodnoj i na tadašnjoj međurepubličkoj razini. Njegova sistematičnost, predanost, mar, upornost, revnost, maniri svjetskog čovjeka i znanje nekoliko svjetskih jezika garancija su opstanka organizacije i nakon skorog raskida s Jugoslavijom. Nakon funkcije tajnika u neprekinutom trajanju od 7 godina, član je Upravnog odbora Europana Hrvatska do 2001. godine.

Član je strukovnih udruga i Hrvatske komore arhitekata.

Dragi Rac, hvala Ti na predanom radu, pouzdanosti, kulturi i pristojnosti koju si zračio i živio.

Tekst priredio i objavio Europan Hrvatska