In memoriam Željko Vukušić

Poštovane Kolegice i Kolege,

Arhitekt Željko Vukušić nakon teške bolesti preminuo je u Rijeci 23. siječnja 2019. godine u šezdeset i prvoj godini života.

Nakon što je početkom 80ih diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, (apsolviran poslijediplomski studij Graditeljsko nasljeđe Arhitektonski fakultet u Zagrebu ) prvi dio svoje projektantske karijere djeluje u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i u Teh projektu u Rijeci, a nakon toga samostalno.

U samostalnoj praksi koja slijedi, djeluje konačno u vlastitom arhitektonskom uredu Vukušić arhitekti i na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Ostvaruje vrlo zapažene radove u riječkoj i hrvatskoj arhitekturi, a glavnina djelovanja arhitekta Željka Vukušića nedjeljivo je vezana uz Rijeku.

Biti arhitekt u gradu kakav je Rijeka, u njemu projektirati i graditi na način na koji je Željko radio znači osjetiti prostornost i specifičnu trodimenzionalnost gradskog tkiva, znači razumijevati riječki geopolitički kontekst - kroz povijest izvrgnut brojnim mijenama i znači uvažavati zatečeno bogato arhitektonsko naslijeđe.

Arhitekt Željko Vukušić je vladajući danim kontekstom, a djelujući unutar labirinta suvremene prostorne i građevinske regulative kontinuirano prakticirao i razvijao osobni suvremeni arhitektonski izričaj, uspješno nametnuo svoj arhitektonski senzibilitet i utisnuo neizbrisiv trag djelujući samostalno na riječkoj arhitektonskoj sceni od devedesetih godina do danas.

U svojoj bogatoj arhitektonskoj produkcijii posebnu je energiju strastveno ulagao u javne zgrade i na rad na reinterpretaciji arhitektonskog naslijeđa.
U svakodnevnoj praksi nikako nije zanemarivao temeljnu arhitektonsku disciplinu starih majstora zanata, a to je obiteljska kuća. Svakom projektu pristupao je kao - prvom, a dana riječ je značila je sve.
Našem Kolegi i prijatelju Željku to je bilo "u krvi " ... kao način života...

I kad je bilo najteže, sve do poslijednjeg dana - u našim razgovorima nismo posustajali sa razmjenama savjeta i iskustava vezano uz razvijanje metodologija arhitektonskog djelovanja u uvjetima korištenja online tehnologija i decentralizacije posla.

Fascinantna je energija kojom me je zasipao u proteklim danima.
Siguran sam da će me te uspomene pratiti do kraja ...

Pozdrav Prijatelju.

Arhitekt Gordan Resan