Obavijest članovima o donošenju Statuta HKA

Poštovane kolegice i kolege,

Ovim putem dužni smo Vas obavijestiti o nedopuštenom postupanju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja vezano uz izborni sustav Hrvatske komore arhitekata, odnosno o Mišljenju koje nam je dostavljeno vezano uz Izmjene i dopune Statuta Hrvatske komore arhitekata.

Naime, Izmjenama i dopunama Statuta HKA kojeg je u prijedlogu usvojila Skupština Komore i uputila Ministarstvu na davanje suglasnosti, propisani su blaži uvjeti za izbor predsjednika nego što su to sada (umjesto 10 godina članstva u Komori sada se traži 5, umjesto 5 godina u tijelima Komore sada se traži 3 godine). 

Budući se ne radi o javnim ovlastima Komore, nego o stvarima koje Komora kao samostalna strukovna organizacija sama utvrđuje, Ministarstvo je bilo dužno dati suglasnost na predložene Izmjene i dopune Statuta, jer iz dostavljenog Mišljenja očito je da su Izmjene i dopune Statuta, u dijelu  koji podliježe nadzoru, u skladu sa zakonima. Međutim, zadnji dan isteka roka od 30 dana za davanje suglasnosti, 17. srpnja 2019. godine, Ministarstvo upućuje Komori dopis u kojem traži objašnjenje ovakvog smanjenja uvjeta za predsjednika, iako za to nema na zakonu utemeljenog prava.

Ovakvo ponašanje Ministarstva predstavlja nedopušteno miješanje u rad Komore, u izborni sustav Komore kao samostalne strukovne organizacije!

Postupak Ministarstva je i pravno nedopustiv! Ministarstvo može jedino utvrditi da li je predložena izmjena u skladu sa Zakonom i da li je sukladna javnim ovlastima, te izdati ili ne izdati suglasnost. 

U odgovoru kojeg smo isti dan poslali Ministarstvu jasno smo napisali pravni okvir u kojem, poštivajući Zakon o sustavu državne uprave, Ministarstvo mora djelovati. Budući je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dio Vlade RH, a potpisnik dopisa ministar Štromar, ujedno je i potpredsjednik Vlade, o ovakvom nedopuštenom ponašanju Ministarstva i ministra Štromara bili smo dužni obavijestiti i predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića te Ured za zakonodavstvo Vlade RH.

Link na:

Mišljenje Ministarstva

Link na:

oštar odgovor Komore Ministarstvu.

Poštovani članovi Hrvatske komore arhitekata, više nego ikad suočeni smo s pokušajima i konkretnim aktivnostima Mnistarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da se arhitektonska i druge inženjerske profesije u RH dereguliraju, da im se smanje prava u njihovom stručnom djelovanju te da im se pogorša tržišni položaj. Te  namjere ministarstva jasno su vidljive u aktualnim izmjenama Zakona o komorama i Zakona o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i graditeljstvu, o čemu smo vas informirali u zadnjem glasilu. 

Izmjene ovih zakona su životno pitanje za našu profesiju i dramatično ali negativno će promijeniti uvjete našeg rada i ozbiljno ugroziti naša prava. Dostavljeno Mišljenje Ministarstva je na tragu takvih namjera.

Pozivam Vas da nas podržite u naporima koje ćemo nastaviti poduzimati i tijekom cijelog ljeta, boreći se da dobrobit arhitektonske struke i hrvatskog društva u cjelini! Kao arhitekti, mukotrpno smo se školovali za svoju profesiju, mukotrpno se borimo opstati na tržištu u uvjetima poslovanja kakvi u RH jesu. U biti naše profesije je zaštita postojećih prostornih vrijednosti i stvaranje novih! 

Nećemo dopustiti da nas se, samo zato što kao Komora vršimo svoju dužnost zaštite naše arhitektonske profesije, raznim pritiscima u tome pokuša obeshrabriti! 

Pozivam Vas da se slobodno javite svojim prijedlozima i mišljenjima i za ovu i za druge teme iz djelokruga rada Komore.

Srdačan i kolegijalan pozdrav!

Predsjednica HKA

Željka Jurković, dipl. ing. arh.