Obilazak terena i donacija zaštitne opreme potrebne struci za preglede potresom oštećenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji

Predstavnici Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac, predsjednica HKA, Nikša Božić, predsjednik Odbora za urbanizam, HKA, Robert Loher, stručni tajnik i Sandra Jakopec, predsjednica Udruge hrvatskih urbanista, sastali su se danas u Petrinji u stožeru Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo s prof. Josipom Atalićem, koordinatorom Centra, Nives Škreblin, voditeljicom Odjela za prostorne informacije i istraživanja Grada Zagreba i Margitom Malnar, voditeljicom odsjeka za prostorno uređenje Zavoda za prostorno uređenje SMŽ. U ime HKA donirali su potrebnu zaštitnu opremu za cca 100 kolega koji obavljaju preglede oštećenih zgrada na potresom pogođenom području na Banovini te dogovorili naredne konkretne korake na ubrzanju operativnog rada na terenu i uspostavljanju šire i kvalitetnije mreže stručnih timova koji ocjenjuju razinu oštećenja zgrada. 
 
Cilj je bio, uvidom u stanje na terenu, započeti proces osiguranja preduvjeta za obnovu potresom pogođenih područja u SMŽ: objedinjavanjem prostornih, geodetskih, kartografskih i urbanističkih podloga, organizacijom mješovitih stručnih timova na terenu koji uključuju geodete, arhitekte i građevinare koji vrše preglede te neophodnom inventarizacijom podataka i dokumentiranjem stanja.
 
Zajedničko stajalište svih kolega arhitekata na terenu je da je izrazito važno sačuvati strukturu postojećih sela gdje god je to moguće, odnosno, po potrebi stvoriti nove ruralne životne sredine na sigurnijim područjima. Potrebna su lokalna rješenja koja uključuju mjere za osiguranje kvalitetanog života za stariju kao i mlađu populaciju, te socio-ekonomski aspekt koji će zadržati ljude na tom području i privući novo stanovništvo. Razmatrala se i pomoć oko svakodnevnih problema s kojima se susreće krizni centar, te o potencijalnim smještajnim površinama za kontejnersko naselje. 
 
Nakon ovog obilaska dogovoreno je da HKA i UHU i dalje budu prisutni na terenu, kako bi se rješavali akutni problemi ove prve faze, i priprema za kasniju preobrazbu prostora i obnovu normalnog života.
 
 
Fotografije