Obilazak Tvrđave sv. Mihovila u programu Dana arhitekata 4.0

Jedan od pokrovitelja Dana arhitekata 4.0 je i Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik,
koja upravlja tvrđavama sv. Mihovila i Barone, revitaliziranim kulturnim spomenicima danas percipiranima kao savršen spoj povijesnog nasljeđa i suvremenih kulturnih sadržaja.

Upravo je jedna od njih završna destinacija na ovogodišnjem programu Dana arhitekata – Tvrđava sv. Mihovila.
Ona nije arhitektonsko djelo stvoreno ad hoc, već rezultat procesa stalnog nadograđivanja na naslijeđene oblike, baština sačuvana kroz stalne povijesne mijene, simbol grada u nastajanju i transformaciji.

Arhitektonski projekt tako se nadograđuje na stoljetni proces simbolike tvrđave. Zidine su s vanjske strane ostale nepromijenjene, a unutar njih montirana je ljetna pozornica. Pad tribina omogućio je pogled na šibenski akvatorij, a prostori ispod tribine omogućavaju prezentaciju i svakodnevno funkcioniranje povijesnog spomenika.

Tvrđava je gradu omogućavala život i branila ga u pogibeljnim vremenima. U novom vremenu brani život grada od besmisla, očaja praznine i zapuštenosti.

Odnedavno bogatija za inovativan sadržaj, Tvrđava sv. Mihovila postala je mjesto na kojim se povijesna baština interpretira putem digitalne tehnologije.
U dvjema podzemnim cisternama za vodu koje datiraju iz 15. stoljeća postavljen je sustav za 3D video mapping tehniku projiciranja. 

U jednoj od njih oživljena je legenda o nastanku grada, biblijska priča o borbi između dobra i zla, odnosno pobjedi sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika, nad zmajem, utjelovljenjem zla. Druga nosi priču o burnoj povijesti tvrđave i grada, s posebnim naglaskom na ulogu Tvrđave sv. Mihovila kao jezgre iz koje je grad nastao.

Doživite remek-djelo digitalne tehnologije, i pridružite se posjetu Tvrđavi sv. Mihovila – 14. ožujka 2020., od 12 sati.

Više informacija o JU Tvrđavi kulture Šibenik

Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik osnovana je s misijom kontinuiranog  i sustavnog proučavanja i očuvanja fortifikacijske baštine grada Šibenika, te njezinim održivim korištenjem. U 2020. godini Ustanova će upravljati prostorom bivšeg kina Odeon, polivalentnom dvoranom namijenjenom održavanju kino i kazališnih predstava, glazbenih događanja, scenskih izvedbi te konferencija i manjih kongresa. Nadalje, 2021. godine pod upravljanje Ustanove dolazi i Tvrđava sv. Ivana, koja će tada biti treća revitaliziranom kopnena šibenska tvrđava.

Ustanova kroz organizaciju kulturnih događanja nastoji ojačati percepciju šibenskih tvrđava kao platforme za promociju kulturnih i kreativnih industrija. Svojim djelovanjem Ustanova aktivno potiče i širi interes za kulturno-povijesnu baštinu, njene sadržaje i programe u javnosti. Brojni programi različitih vokacija imaju drugačije i jasno detektirane ciljane skupine, a krajnji cilj svakoga od njih jest edukacija publike i pružanje atraktivnih, kulturno-zabavnih sadržaja – bilo da se radi o edukativnim, glazbenim, filmskim, plesnim ili gastronomskim programima.

U kratkom vremenu svog djelovanja Tvrđava kulture Šibenik postala je prepoznatljiv primjer izvrsnosti u upravljanju kulturnim dobrima i organizaciji kulturno-umjetničkih događanja, posebice zbog suvremenog i inovativnog načina upravljanja kulturnom baštinom koji uključuje i financijsku samoodrživost. Naime, rad ustanove u potpunosti se financira iz vlastitih prihoda (prodaja ulaznica za dnevna i večernja događanja, prodaja suvenira, ustupanje prostora, sponzorstva, sredstva iz europskih fondova).

Rad i djelovanje Tvrđave kulture prepoznati su kao primjer dobre prakse upravljanja spomeničkom baštinom što direktno pridonosi afirmaciji svih programa Ustanove u nacionalnom i europskom kontekstu.

Više informacija: www.tvrdjava-kulture.hr/hr/

Pročitajte i osvrt projektanta arhitekta Tomislava Krajine "Deset godina poslije"