Održana sedmodnevna radionica Bale Valle Architectural Workshop

Istarske su Bale bile domaćin sedmodnevne Međunarodne arhitektonske radionica Bale Valle Architectural Workshop (BVAW) - Future centers. Radionica je pod mentorstvom Mateja Blenkuša, dekana Fakulteta za arhitekturu Sveučilišta u Ljubljani i Antuna Sevšeka, samostalnog arhitekta i istraživača koji je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, održana od 12. do 19. rujna ove godine. Radionica je završena javnom prezentacijom radova u ovu subotu, 19. rujna u starom kinu u Balama. Radionica u organizaciji Društva arhitekata Istre DAI-SAI i Udruge Metamedij je bila namijenjena studentima arhitekture i mladim arhitektima. Tijekom radionice sudionici su izradili prijedloge idejnog rješenja prenamjene prostora bivše kino dvorane u Balama u budući kulturni centar, koji ima potencijala za razvoj međunarodnog referentnog centra za istraživanje, razvoj i primjenu suvremene umjetnosti i novih tehnologija.

Sudionici radionice su predstavili ukupno tri rada. Prvi je rad predstavila Marta Manzuoli koja je ponudila zanimljivo rješenje koje uključuje statične i modularne elemente na više razina. Drugi su rad predstavili Tin Tičinović i Flora Tuta. Njihov projekt izvire iz razgovora s mještanima Bala, odnosno inspiriran je potrebama Baljana. Njihovo rješenje uključuje tri razine – ukopani podrumski prostor, prizemlje i kat. Prostor su podijelili zidovima, ali i pokretnim zastorima koji omogućuju modularnost prostora i istovremeno odvijanje više različitih zbivanja. Posljednji su rad predstavili Doroteja Matić i Ardijan Karlo Gashi koji su projekt naslonili na moto „Kultura izvan zidina“. Posebnost njihovog idejnog rješenja je mogućnost vertikalnog raščlanjivanja te stvaranje više prostora za više programa. Njihov projekt predviđa otvoreni prostor, trg u prizemlju zgrade staroga kina, kojime se otvara komunikacija s prostorom izvan samoga objekta. Na katu su predviđeni prostori za razne sadržaje. Druga posebnost projekta je korištenje krova kao najviše etaže koji bi ujedno bio i prostor za razne manifestacije.

U ime Društva arhitekata Istre DAI-SAI prisutnima se obratio Matija Luk koji izrazio nadu da će ova radionica potaknuti buduću suradnju s fakultetom u Ljubljani, Zagrebu i Trstu kao mjesto susreta i edukacije, stručnog usavršavanja mladih arhitekata i budućih arhitekata. Posebno je pohvalio kvalitetu izloženih radova koji su predstavljeni zadnjega dana Međunarodne radionice. Posebno je  i da će to biti jedan od brojnih takvih događaja koji će omogućiti da se razvijaju projekti i stvaraju kvalitetni radovi poput onih koje ćemo danas predstaviti, kazao je Luk.

Tijekom radionice svakog su dana održavana javna predavanja, uživo i putem Zoom-a. To su po danima bili Matej Blenkuš i Antun Sevšek (13. rujna), Nataša Nefat (14. rujna), Marko Bolković–Visualia Festival (15. rujna), Dragana Sapanjoš (16. rujna), Darko Pekica – Šikuti Machine (17. rujna) i Dean Skira (18. rujna).