Okrugli stol i predavanja na temu PROBLEMA PARKIRANJA u dovršenim kvartovima s pretežno višestambenom izgradnjom, na primjeru Splita 3

Srijeda, 02.06. u 17:30 h
Multimedijalna dvorana Sveučilišne knjižnice u Splitu
 
 
PREDAVANJE
Claudia Schaefers i Elio Pescatore, studenti s diplomskog studija TU Wien, Institute for Spatial Planning, Research Unit of Regional Planning and Regional Development
trajanje – 20 minuta.
 
 
PREDAVANJE
Izv. prof. dr. sc. Ilka Čerpes predaje kolegije Integracija prometnog i prostornog planiranja, Urbanističko planiranje i Povijest i teoriju urbanizma na Katedri za urbanizam Fakulteta za arhitekturu u Ljubljani.
 
Ilka Čerpes više puta je gostovala na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a bila je i mentorica Višnji Kukoč na doktoratu koji istražuje Split 3. Slobodno možemo reći da poznaje i Split i Split 3.
 
U svojem predavanju govorit će o problemu parkiranja u stambenim naseljima u Ljubljani, o naseljima koja su izgrađena do 1991. godine, a posebno će se osvrnuti na pristup problemu vlasništva kada govorimo o kolektivnim garažama i parkiralištima za kratkotrajno parkiranje. – 40 minuta.
 
Predavanje će biti svojevrsni uvod u okrugli stol koji će uslijediti nakon predavanja.
 
 
OKRUGLI STOL
PROBLEM PARKIRANJA u dovršenim kvartovima s pretežno višestambenom izgradnjom na primjeru Splita 3
 
Kako sustavno pristupiti problemu parkiranja?
Jesu li garaže i parkirališta u Splitu 3 javni ili pripadaju stanarima?
 
Parkiranje je jedan od rijetkih standarda koji se primjenjuju prilikom izrade prostornoplanskih dokumenta od samih početaka kolnog prometa do danas. Međutim, bez obzira na planove, u provedbi i u svakodnevnom životu, nerijetko se suočavamo s velikim nedostatkom parkirališta i garaža što je problem kako za stanovnike pojedinih kvartova tako i za Grad Split.
 
Zašto je tako? Kako je moguće da su ionako rijetke zelene površine pretvorene u parkirališta dok su postojeće, projektirane i planirane garaže poluprazne? U kojoj mjeri će očekivana izgradnja kolektivnih garaža na više lokacija u Splitu riješiti problem? Najvažnije, treba li rješenje tražiti mimo gradnje novih parkirališnih mjesta i mimo intervencija u prometnu infrastrukturu, gdje i na koji način?
 
 
SUDIONICI
 
Mariana Bucat, arhitektica i aktivistica
Dražen Cvitanić, inženjer prometa
Višnja Kukoč, istraživačica Splita 3
Ante Mihanović, konstrukter Splita 3
Domagoj Olujić, odvjetnik, stručnjak za vlasništvo
Damir Barbir, predsjednik GK Trstenik
Ivana Zelić Relata, predsjednica GK Split 3
Josip Perić, predsjednik GK Mertojak
Predstavnik Split parking
 
MODERATORICA
Jelena Borota, urbanistica