Ovogodišnje Graditeljske nagrade CEMEX u Hrvatskoj

Tri pobjednika lokalnog prednatjecanja predstavljat će hrvatska građevinska dostignuća u posljednje tri godine na globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX koja će se održati u studenom u Meksiku. 
 
Nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije bolesti covid-19, ove će se godine održati 30. jubilarna međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX (CEMEX Building Award), a hrvatski će predstavnici na njoj sudjelovati dvanaesti put. Najuspješnija hrvatska arhitektonska i građevinska dostignuća natjecat će se u dvije glavne kategorije, kategoriji Infrastrukturnih građevina i kategoriji Javnih i poslovnih građevina, dok svog predstavnika Hrvatska ima i u natjecanju za posebne nagrade, one za održivu gradnju i posebnu društvenu vrijednost. 
 
Neovisni stručni Odbor nagrade koji čine mr. sc. Petra Škevin, d.i.a., potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, prof. dr. sc. Alen Harapin, d.i.g., prodekan za tehnologiju, infrastrukturu i konkurentnost Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu i Daša Gazde, d.i.a., predsjednica Društva arhitekata Splita, odabrao je sljedeća tri projekta za natjecanje na međunarodnoj razini: 
 
- Projekt poslovne zgrade Castua Pentagon, Kastav, nacionalni pobjednik u kategoriji Javne i poslovne građevine / ZDL Studio (Siniša Zdjelar, Antonija Plavotić) 
- Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split, nacionalni pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine / Ivan Vulić, Ivan Radeljak
- Projekt Nove gradske stube, Ploče, dobitnik posebnih nagrada za Održivu gradnju te Društvenu vrijednost / SKROZ (Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Margita Grubiša, Tamara Jeger
 
Više na sljedećoj POVEZNICI.