Posjet ravnatelja Zavoda za prostorni razvoj Hrvatskoj komori arhitekata

U HKA je održan sastanak s predstavnicima Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Bojanom Linardićem, ravnateljem i Ingrid Gojević, voditeljicom službe. Na sastanku je bilo riječi o nadolazećim izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji, Tezama za izmjenu zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i graditeljstva koje je HKA ranije uputila Ministarstvu te uključivanju predstavnika HKA u radne skupine za izmjene i dopune zakona. Aktualnom agendom o Novom Bauhausu, te temeljem usvojenih dokumenata Davoške deklaracije i Leipziške povelje otvaraju se mogućnosti implementacije odredbi Arhitektonskih politika u zakonske dokumente.

U sklopu planirane izrade novog dokumenta Arhitektonskih politika utvrđeno je da će na njemu raditi arhitekti iz različitih institucija te drugih srodnih struka, koji se bave problematikom prostora. U novom dokumentu Arhitektonskih politika posebna se pažnja treba posvetiti održivom razvoju.

Veliku ulogu u kvaliteti arhitekture i vrsnoći izgrađenog prostora ima i provedba javnih urbanističkih i arhitektonskih natječaja, koji su trenutno regulirani Pravilnikom o natječajima HKA. Ukoliko bi Pravilnik o natječajima bio donesen od strane resornog ministarstva, a i citiran Zakonom, unapređenje kvalitete izgrađenog prostora dobio bi i normativni okvir provedbe. 

Najavljena je i suradnja Hrvatske komore arhitekata na predstojećoj konferenciji posvećenoj Arhitektonskim politikama REUSE ARCHITECTURE, koja je trebala biti održana prošle godine, tijekom predsjedanja Hrvatske Europskom Unijom, no zbog epidemiološke situacije je pomaknuta na 22. i 23.4. ove godine, i bit će održana virtualnim putem. Uskoro više o tom događaju.