• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

07/11/2022

Preminuo je arhitekt Boris Koružnjak (1955. - 2022.)

Preminuo je arhitekt Boris Koružnjak.
 
Rođen je 1955. god. u Zagrebu. Diplomirao je 1979. i magistrirao 2000. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je kontinuirano bio zaposlen.
U nastavi na Arhitektonskom fakultetu, osim vremena provedenog na stručnom usavršavanju tijekom 1989.,1992. i 1993. godine u Beču (ILBAU - GmbH) i Stuttgartu (Biro Laage & Partner, Biro Behnisch & Partner), sudjeluje kontinuirano od 1982. do danas. Bio je nositelj kolegija Zgrade za sport i Zgrade za zdravstvo. Uz obnašanje voditeljskih dužnosti (Predstojnik zavoda za arhitekturu 2007.do 2011. god., Prodekan za poslovanje 2003. do 2007.) bio je dekan Arhitektonskog fakulteta u razdoblju od 2011. do 2016. god.
 
Stručni rad u suradnji sa Gordanom Domić rezultirao je nizom stručnih projekata, realizacija značajnijih i većih arhitektonskih djela uz uspješno sudjelovanje na nizu arhitektonskih natječaja.
Uz pedagoški i stručni rad višestruko je bio konzultant - vodeći arhitekt za procjenu arhitektonsko-urbanističkih projekata (COWI-IPF), te član domaćih i međunarodnih žirija na arhitektonsko-urbanističkim natječajima i bijenalima arhitekture. Član je međunarodnih komisija za diplomske ispite na Ion Mincu, University of Architecture and Urbanism, Faculty of Architecture u Bukureštu.
 
Znanstvenoistraživački rad usmjeren je istraživanju modela stanovanja za starije, prostornih standarda za visokoškolske ustanove te tipskih modela sportskih građevina.
Bio je predstavnik Sveučilišta u Zagrebu pri međunarodnoj sveučilišnoj mreži europskih gradova u platformi za strategiju održive zaštite okoliša na sveučilištima - UNICA GREEN.
 
Višestruko je izlagao radove na autorskim i skupnim izložbama i kao gostujući profesor predavao na stručnim i znanstvenim skupovima u RH i inozemstvu.
 
Obitelji izražavamo iskrenu sućut
 
(tekst objave preuzet sa stranice AF)