• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

28/06/2024

Preminuo je arhitekt Miroslav Dragomanović (1954. - 2024.)

Preminuo je kolega Mirek (Miro Dragomanović), kako su ga zvali svi njegovi prijatelji i kolege.
 
Rođen u Zagrebu 1954., diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Nevena Šegvića 1980. godine. Bio je jedan od najtalentiranijih studenata te uspješne generacije (da nabrojim samo neke od njegovih kolega „s godine“: Miro Geng, Branka Kaminski, Boris Koružnjak, Tomislav Krajina, Vesna Mikić, Branimir Rac, Mladen Obad-Šćitaroci).
Nakon diplome radi u više projektno-urbanističkih ureda u Zagrebu: IPZ, URBANISTIČKI INSTITUT, APZ, a godine 1993. osniva vlastiti ured MATRIX-D-INŽENJERING u kojemu, s kraćim prekidom (zbog ponovnog angažmana u APZ-u), radi do kraja života. Sudjelovao je na više arhitektonskih natječaja gdje je postigao zapažene uspjehe (deset prvih i šest drugih nagrada).
Bio je član Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti idejnog projekta pri Poglavarstvu Grada Zagreba. Realizirao je više zgrada u Zagrebu, Belom Manastiru, Poreču, Zadru, Lipiku, ali projekte ovog samozatajnog arhitekta poznaju samo njegovi najbliži prijatelji. Rijetko je izlagao i publicirao svoje radove, promocija ga nije zanimala. Bio je član strukovnih udruga i Hrvatske komore arhitekata. 
 
Dragi Mirek, hvala Ti na prijateljstvu, predanom radu, pouzdanosti, pristojnosti i kulturi koju si zračio i živio.
 
(MB)