Sastanak ministra Horvata s predstavnicima struke

U prostorima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ministar Darko Horvat održao je jučer, 15. veljače, još jedan u nizu sastanaka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te predstavnicima HKIG i HKA.

Sastanak je održan kao nastavak dijaloga struke u cilju izrade koncepta i provođenja sveobuhvatne, uključive obnove potresom pogođenih područja. Prof.dr.sc. Kristijan Posavec, dekan RGNF-a  predstavio je preliminarno izvješće vezano za geološku sigurnost građenja na području Sisačko-moslavačke županije, koje će biti i podloga za geotehničke istražne radove te naposljetku i gradnju i obnovu na potresom razrušenim područjima. 

Nakon toga, na prezentaciji predsjednice HKA Rajke Bunjevac, prikazane su operativne faze provedbe obnove i unapređenja prostora, koje uključuju izmjene i dopune prostorno planske dokumentacije, detaljne preglede zgrada, izradu programa obnove svakog pojedinog naselja i nakon toga samu obnovu zgrada i izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, kako bi obnova prostora bila u skladu sa svim važećim zakonima i lokacijskim uvjetima propisanima prostornim planovima. 

Prijedlog HKA, dogovoreno je, bit će obuhvaćen Drugim programom mjera koji je u izradi. Dekan AF Bojan Baletić, prezentirao je brošuru kojom je razrađen sustav obnove zgrada i načini primjene tipskih rješenja zamjenskih obiteljskih kuća. Naredni sastanak, predviđen je za dva tjedna kada bi se konkretizirali daljnji koraci provedbe obnove pristora Sisačko-moslavačke županije.

Izvor fotografija: MPGI