Sastanak predsjednika 4 inženjerske komore s Ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, predlažu da resorno ministarstvo  povuče iz zakonodavne procedure sporne izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju. Također predlažu da se u stajalištu Republike Hrvatske o reformi profesionalnih usluga, pa tako i u okviru nacionalnog zakonodavstva, posebno naglasi važnost pitanja profesija iz sigurnosnog sektora i to u četiri inženjerske struke – arhitektura, građevinarstvo, elektrotehnika i strojarstvo, zato što ukidanje profesija ovlašteni voditelj građenja i ovlašteni voditelj radova može imati stvarne posljedice na sigurnost ljudi i javno zdravlje i protivno je javnom interesu.

Zbog najavljenih izmjena Zakona, konačno je 23. listopada 2018. na insistiranje komora održan sastanak predstavnika inženjerskih komora s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja, Predragom Štromarom, i njegovim suradnicima.

Stajališta Hrvatske komore arhitekata, na sastanku su zastupale Željka Jurković, predsjednica HKA, i Jasna Tucak, glavna tajnica HKA.

Predstavnici Komora prezentirali su ministru zajedničko stajalište kojim se protive prijedlogu ukidanja profesija ovlašteni voditelj građenja i ovlašteni voditelj radova, odnosno protive se da se iste isključe iz članstva Komore i da se ta regulirana profesija deregulira. Prijedlog je na sastanku detaljno obrazložen sadržajno i pravno.

Zaslugom komora rezultat sastanka je objava Konačnog prijedloga Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju dana 24. listopada 2018. godine u e-savjetovanju, u kojem se ne nalaze odredbe o ukidanju profesija ovlašteni voditelj građenja i ovlašteni voditelj radova.

O daljnjim aktivnostima vezanim uz  izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, redovito ćemo Vas obavještavati.