• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

09/03/2023

Sir David Alan Chipperfield dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2023. god.

Arhitekt, urbanist i aktivist, Sir David Alan Chipperfield izabran je za dobitnika Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2023. godinu, nagrade koja se smatra najznačajnijom svjetskom nagradom u na polju arhitekture.

Suptilan, snažan, prigušen, elegantan i radikalan u svojoj suzdržanosti, pokazuje svoje poštovanje prema povijesti i kulturi dok istovremeno poštuje već izgrađeno i prirodno okruženje, promišlja funkcionalnost i pristupačnost novih zgrada, obnovu i restauraciju kroz bezvremensko suvremeno oblikovanje, koje se suočava s klimatskim zahtjevima, transformira društvene odnose i oživljava gradove.

“Tako sam oduševljen što sam primio ovu izuzetnu nagradu i što sam povezan s prethodnim dobitnicima koji su svi dali toliko inspiracije profesiji,” kaže Chipperfield. “Ovu nagradu shvaćam kao ohrabrenje da nastavim usmjeravati svoju pozornost ne samo na suštinu arhitekture i njezino značenje, već i na doprinos koji kao arhitekti možemo dati u rješavanju egzistencijalnih izazova klimatskih promjena i društvene nejednakosti. Znamo da, kao arhitekti, možemo imati istaknutiju i angažiraniju ulogu u stvaranju ne samo ljepšeg, već i pravednijeg i održivijeg svijeta. Moramo se suočiti s ovim izazovom i pomoći nadahnuti sljedeću generaciju da prigrli ovu odgovornost s vizijom i hrabrošću.”

 

Više na ovoj POVEZNICI.

O Pritzkerovoj nagradi