Sretan Božić i Novu godinu želi Vam Hrvatska komora arhitekata

Poštovane članice i članovi Hrvatske komore arhitekata, poštovane kolegice i kolege arhitekti!

Upućujem vam srdačan i kolegijalan pozdrav pri kraju još jedne godine, a na početku nove, 2020. godine, godine koja će, već sada znamo, za nas arhitekte biti puna izazova u stručnom i profesionalnom smislu, kao što je bila i prethodna, 2019. godina.  

Tijekom 2019. godine HKA je prvenstveno nastavila borbu za bolji zakonodavni okvir u kojem djeluju arhitekti. Neke bitke smo dobili, neke ne. Ali važno je da smo se doslovce za svaku promjenu zakonodavstva stručno i javno borili, da nismo odustajali od kontinuiranog zalaganja da arhitektonskoj struci, koja je prva pozvana štititi javni interes u korištenju i oblikovanju prostora, osiguramo bolji zakonodavni okvir. Podsjetit ću vas da je HKA u 2019. godini, uz zalaganje članstva i istaknutih pojedinaca, uspjela zadržati hijerarhiju prostornih planova u Zakonu o prostornom uređenju. Uspjeli smo osujetiti namjeru Ministarstva da po hitnom postupku naši kolege ovlašteni voditelji građenja i radova budu potpuno izbrisani iz Zakona o poslovima i djelatnostima. Uspjeli smo postići da imaju mogućnost ostanka u HKA, odnosno da imaju mogućnost povoljnijeg  kolektivnog osiguranja, pristupa normama, stručnog usavršavanja i sl. 

Što misli o pojedinim izmjenama Zakona o gradnji arhitektonska struka je najbolje pokazala predstavnicima Ministarstva na Danima arhitekata 3.0 u Splitu, kada ih je prozvala da izrađuju loše zakone, prvenstveno se raspravljalo o Zakonu o gradnji koji je uveo obvezu eDozvole. Nakon primjene eDozvole tijekom proteklih osam mjeseci vidi se koliko smo bili u pravu. Trebalo je prije obveze uvođenja eDozvole testirati sustav i osigurati da cijela Hrvatska bude u sustavu eDozvole, a ne da Grad Zagreb ne samo da još uvijek nije u sustavu, nego se i ne zna kada će biti. U vaše ime šaljemo Ministarstvu primjedbe na Zakon o gradnji, odnosno eDozvolu, ali i primjedbe na postupanje referenata i ureda koji izdaju dozvole. Šaljite nam svoje primjedbe i prijedloge i nadalje. 

Zašto uvijek prvo naglašavam zakonodavstvo i aktivnosti HKA vezane uz zakonodavstvo? Zato što smatram da je upravo to jedna od primarnih zadaća HKA: osigurati bolji profesionalni i stručni okvir za djelatnost arhitekture i urbanizma! 

U 2020. godini očekuje nas završetak zajedničkog napora izrade i dijeljenja komorskih korporativnih iskaznica (kID). Krajem siječnja 2020. godine Tajništvo HKA po treći puta će obići sve Područne odbore, kako bi vama, članovima HKA, olakšali potpisivanje zahtjeva za izradu kID, odnosno preuzimanje već izrađenih iskaznica. Podsjećam vas da će se zahtjevi u sustavu eDozvole do 31.3.2020. moći podnijeti s vašom elektronskom osobnom iskaznicom. Hvala vam svima na suradnji u ovom procesu. Više o kID nalazi se na poveznici: bit.ly/Aktivacija_komorske_korporativne_iskaznice

Godina 2020., odnosno prvi siječnja 2020. je datum od kada svi zahtjevi za građevinsku dozvolu moraju biti za zgrade projektirane kao zgrade gotovo nulte energije (nZEB), znači uključivo i zgrade privatnih investitora i zgrade svih namjena. Drugim riječima, zahtjevi koji se predaju do 31.12.2019., osim za javne zgrade, za što već od ranije postoji obaveza, ne moraju biti za zgrade projektirane kao nZEB zgrade. Službene smjernice koje je izdalo Ministarstvo možete pročitati na poveznici bit.ly/Smjernice_za_nZEB

Prateće Izmjene i dopune Zakona o gradnji objavljene su u Narodnim novinama, broj 125/19, a možete ih vidjeti na poveznici bit.ly/Izmjene_i_dopune_Zakona_o_gradnji

Od 1. siječnja 2020. kreće i prvi evidencijski period obveznog stručnog usavršavanja za članove HKA, o čemu ćemo vas detaljno obavijestiti posebnim dopisom. Kao i do sada, većina aktivnosti u Programu stručnog usavršavanja HKA za članove HKA će biti besplatna!

U sljedećoj 2020. godini, od 12.-14. ožujka, u Amadria Park (bivši Solaris) u Šibeniku,  održat će se Dani arhitekata 4.0, s centralnom temom stambenih politika i stanovanja. Ukoliko imate prijedloga vezanih uz ovu  temu ili druge teme o kojima ćemo raspravljati na Danima arhitekata 4.0, pozivam vas da ih pošaljete. Ova stručna konferencija arhitekata upravo je ove godine u Splitu pokazala koliko je bitno da se arhitekti jedanput godišnje okupe na centralnom skupu svog ceha, te da rasprave bitne teme i donesu zaključke. Splitsku deklaraciju o javnom prostoru, zaključak ovogodišnjih Dana, možete pročitati na poveznici bit.ly/Splitska_deklaracija .

Tema javnog prostora, i općenito planiranja prostora gradova, kao da je bila uvod u intenzivne napore HKA, kada je HKA zajedno sa šest institucija nastupio protiv predloženih izmjena i dopuna GUP-a  Zagreba. HKA je i do sada bila angažiran zagovornik i predvodnik homogenizacije struke i vjerujemo da će se ova uspješna suradnja, sa sada već i osam strukovnih institucija, nastaviti jer je kohezija struke jedan od preduvjeta za bolji položaj arhitekata u društvu.

Godina 2020. odnosno početak godine je period kada ćemo ponovno morati uskladiti sve akte HKA, Statut HKA i podstatutarne akte, s Izmjenama i dopunama Zakona o komori i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje. Ponovno usklađivanje svih ovih akata HKA s izmjenama i dopunama zakona, dokaz je upravo onoga što stalno govorimo: ne može se postići kvalitetna, ujednačena, višegodišnja praksa provođenja zakona ako se oni stalno mijenjaju!  

I na koncu, 2020. je godina u kojoj ćete vi, članovi HKA, demokratskim putem, izabrati one koji će voditi HKA u narednom četverogodišnjem periodu. U tijeku je prvi krug izbora, po Područnim odborima, nakon kojeg će se, krajem siječnja 2020. godine, formirati nova Skupština HKA, kao najviše tijelo odlučivanja HKA. Članove Skupštine neposredno birate vi, članovi HKA, s kandidacijskih lista Područnih odbora (na vaše adrese stigle su kuverte s glasačkim listićima). Nakon toga, u drugom krugu, među članovima Skupštine HKA birat će se predsjednik i Upravni odbor HKA, o čemu će odlučiti članovi Skupštine HKA. Više o izborima HKA možete vidjeti na poveznici bit.ly/Izbori_HKA .

Znam da vas, kako su neki kolege rekli, "bombardiramo" mailovima, glasilima HKA, dopisima. I ovim putem vas pozivam da ih čitate. Kao HKA otvorili smo sve komunikacijske kanale prema vama članovima, kako  biste bili promptno informirani o najvažnijim novostima bitnim za vaše profesionalno i stručno djelovanje. Pozivam vas i da se pridružite Facebook stranici HKA koja je prije četiri godine imala oko 500, a danas ima oko 2440 pratitelja. Pozivam Vas da pogledate i naš komorski Instagram profil. Prije četiri godine smo krenuli od nule, instagram profil HKA nije postojao, a danas imamo 1294 pratitelja. Šaljite nam prijedloge što želite da objavljujemo na našem zajedničkom komorskom fejsu i instagramu.

I na kraju ovog dugog pisma, želim vam da se ovih blagdanskih dana, u društvu obitelji i prijatelja, odmorite te da svi skupa u 2020. godini nastavimo raditi za dobrobit arhitektonske profesije i arhitekata u Hrvatskoj.  

Želim Vam svako dobro u nadolazećoj 2020. godini!   

predsjednica HKA

dr. sc. Željka Jurković, dipl. ing. arh.