TRIPTIH / na stolu / 3 primjera obnove potresom oštećenih zgrada u Zagrebu - webinar, 28.4.2021., 13:00

Serijalom TRIPTIH u programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata predstavljamo prakse projektantskih ureda i arhitekata s područjem djelovanja u Hrvatskoj, s ciljem upoznavanja njihovog rada i reagiranja na vanjske okolnosti, koje sežu od birokratskih prepreka do gradilišnih izazova. Primjeri dobre prakse kao i prepoznatljivost svakoga tko se bavi poslovima projektiranja u Hrvatskoj su kriteriji po kojima će se predstaviti kolegice i kolege.

U serijalu se u tri predavanja predstavljaju ili projektanti ili projekti na kojima rade. U dinamičnom i pristupačnom okruženju steći ćemo uvid u rad naših kolega, koji će i nama biti poticaj za proaktivno promicanje pozitivnih praksi.

 

Prošlo je preko godinu dana od zagrebačkog potresa. Doživjeli smo širok spektar angažmana HCPI-a oko evidentirala štete, doživjeli smo dva zakona o potresu, razne mjere, i tek se sada naziru obrisi kako bi obnova mogla krenuti.

No, više od sanacije potrebno je sveobuhvatno sagledavanje problematike obnove. Kao i na Baniji i u Zagrebu potreban je cjelovit pristup, jer se ne radi samo o popravku, već prije o oporavku življenja.

Koncept blokova, koji je bio aktualan u 19. st., u kojem se definiralo ulično pročelje, stvarao je reprezentativan izgled ulice, dok je istovremeno zapustio unutrašnjost blokova. Pretežno se radi o površinama, koje ne sudjeluju s javnim prostorom ulice. To mogu biti oaze mira, ali mogu biti i prostori sveopćeg kaosa i nereda. Dok se ne sagleda ta problematika i kako ju na jednostavan i održiv način uklopiti u javni život grada, preostaje nam da pokažemo kako se arhitekti hvataju ukoštac s obnovom zgrada u Zagrebu, u kojemu nisu samo jedni od sudionika obnove, već su oni koji cjelovito sagledavaju problematiku obnove i na nju reagiraju.

U ova tri primjera predstavit ćemo rad naših kolega, u kojem svi primjeri obnova imaju drugačiji predznak, jer nastaju u različitim kontekstima, pozicijama, a i geometrijama samih kuća. Pokazuju i na interdisciplinarnost i „tehničnost“ naše struke, koju moramo dobro poznavati, kako bi mogli biti ravnopravni sudionici u procesu obnove, ali i zahvata u prostoru per se.

 

O predavačima:

Matthias Kulstrunk

Obnova višestambene zgrade Bečke štedionice, ugao Draškovićeve21 i Kralja Držislava 2 / arhitekti: Janko Holjac i drugovi, 1922. god.

Matthias Kulstrunk završio je studij arhitekture na ETH u Zurichu, od 2006. god. ima arhitektonski ured s Vjerom Bakić u Zagrebu i Badenu u Švicarskoj od 2013. Zajedno s Vjerom Bakić je dobitnik nagrade Viktor Kovačić za bazen na Sveticama 2016.

Lovro Dragutin Bauer

Obnova višestambena zgrada Štokan, Ilica 73 / arhitekti: Martin Pilar, 1897. god.

Lovro D. Bauer završio je studij arhitekture u Zagrebu 2006. god., a od 2009. god. vodi vlastiti ured Fabrika arhitekti d.o.o., specijaliziran za rad na spomenicima kulture i održivu gradnju. Radi na raznovrsnim projektima sa područja arhitekture, urbanizma i dizajna. Sudjeluje na arhitektonskim i arhitektonsko-kiparskim natječajima. Ovlašteni je auditor i licencirani predavač za DGNB certifikat održive gradnje, te pokretač programa „Mjesta zdravog življenja“ u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske.

Ivana Kosier Czeisberger

Obnova zgrade Likovne akademije, Ilica 85 / arhitekti: Hermann Bolle, Viktor Gross, Ćiril Metod Iveković, Ivo Geršić (od 1896 – 1957. god.)

Ivana Kosier Czeisberger završila je studij arhitekture 1999. god. Radila je u Arhitektonskom ateljeu Hržić, a sada je glavni projektant i voditelj projektnog odjela u Jurcon Projektu d.o.o. Sudionica je mnogih arhitektonskih izlaganja, kako domaćih tako i stranih, više arhitektonsko-urbanističkih natječaja i dobitnica više nagrada, sudjeluje na nekoliko znanstvenih radova i stručnih studija. Ima bogato projektantsko iskustvo u svim domenama arhitektonskog projektiranja. Dobitnica je više nagrada arhitektonsko-urbanističkih natječaja.

 

Webinar će se održati preko zoom aplikacije na sljedećoj poveznici:

https://zoom.us/j/95057739265?pwd=ZllueElwZzVnYVk4U3lsYjlzN2hHQT09

 

SUDJELOVANJE NA WEBINARU JE BESPLATNO.

 

Ukupno trajanje webinara je dva školska sata i bodovat će se prema programu stručnog usavršavanja HKA.

A1.2 Gradnja / A1.7 Zaštita i očuvanje kulturnih dobara, prirode i okoliša / C1.6 Arhitektura s ostalim specifičnim zahtjevima projektiranja / C3.1 Nasljeđe / C3.2 Rekonstrukcija / D1.1 Tehnologije građenja i opremanja

Područje A – 0,5 h / Područje C – 1 h / Područje D – 0,5 h

Prijava