Vlada osnovala Stručni savjet za obnovu

U četvrtak, 24. rujna 2020. godine Vlada RH je na sjednici osnovala Stručni savjet za obnovu temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom koji će obavljati savjetodavne i po potrebi druge poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Osnivanjem Stručnog savjeta osigurava se sudjelovanje struke u provedbi predmetnog Zakona te će se na taj način doprinijeti njegovoj kvalitetnijoj i uspješnijoj provedbi kako je naglasio ministar Darko Horvat.
Stručni savjet ima predsjednika, dva zamjenika predsjednika te 20 članova i 20 zamjenika članova, a imenuje ih Vlada. Predsjednik Stručnog savjeta je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a zamjenici su mu Tomislav Pokaz iz Ureda predsjednika Vlade i Olivera Majić iz Grada Zagreba. Članovi Savjeta su i Željko Uhlir iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Davor Trupković iz Ministarstva kulture i medija.
Hrvatsku komoru arhitekata u Stručnom savjetu predstavlja predsjednica Rajka Bunjevac, Hrvatsku komoru inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec, a članovi su i Darko Slivar iz Hrvatske komore inženjera strojarstva, Živko Radović iz Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, Mirjana Čagalj iz Hrvatske gospodarske komore, te Zlatko Prosinečki iz Hrvatske obrtničke komore
U Savjetu su i istaknuti stručnjaci, predstavnik Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić i Bojan Baletić s Arhitektonskog fakulteta. Hrvatsku udrugu poslodavaca predstavlja Tea Helman Jukić, Mirna Amadori predstavlja Hrvatski savez građevinskih inženjera, a Tihomil Matković Društvo arhitekata Zagreb. Iz Hrvatskog inženjerskog saveza u Savjetu je Zdravko Jurčec, iz Instituta za povijest umjetnosti je Katarina Horvat Levaj, a Marijana Sironić je iz zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. S Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta je Ines Ivančić, Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb, a Igor Gliha s Pravnog fakulteta.
Stručni savjet za obnovu kreće s aktivnostima vrlo žurno, te je prva sjednica zakazana za srijedu, 30. rujna 2020. godine.

Više o Stručnom savjetu za obnovu kao i Prijedlog odluke o osnivanju Stručnog savjeta za obnovu možete pronaći na poveznici:  https://mgipu.gov.hr/vijesti/vlada-rh-osnovan-strucni-savjet-za-obnovu/11071.