Završeni su DANI ARHITEKATA 7.0

20. - 22. travnja 2023.,  ZADAR, Providurova palača u Zadru/Kongresni centar Fortis Club, Punta Skala Falkensteiner resort
 
U Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skali Falkensteiner resort kod Zadra završeni su sedmi po redu Dani arhitekata, i ove godine u iznimno velikom broju, od 500-tinjak sudionika. Ovogodišnji Dani arhitekata odvijali su se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Koncertnog ureda Zadar.
 
Svojom nazočnošću uveličali su ovaj skup, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske gđa. Martina Ciglević, g. Branko Bačić potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ispred Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ravnatelj Uprave za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju g. Danijel Meštrić, državna tajnica gđa. Dunja Magaš,  te ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, g. Bojan Linardić.
Ispred Ministarstva kulture i medija prisutan je bio ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine g. Tomislav Petrinec i glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu, g. Davor Trupković. Predstavnici inženjerskih komora također su tradicionalno prisustvovali i pozdravili prisutne. U ime grada Zadra, domaćine, prisutne je pozdravio, zamjenik gradonačelnika grada Zadra, g. Ante Babić.
 
 
Uvod u  Dane arhitekata 7.0. dala je Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, te istaknula kako se arhitekti okupljaju na Danima kako bi proslavili izvrsnost i inovativnost u arhitekturi i pokušali riješiti barem dio praktičnih problema s kojima se susreću u svom radu. Naglasila je da će se također ove godine dodijeliti medalje HKA za najbolje među arhitektima za doprinos kulturi građenja, planiranje prostorna i inovativnost i održivost u arhitekturi. Samo zajedno dijeljenjem znanja i suradnjom, možemo stvarati održiva rješenja i oblikovati budućnost arhitekture, obrazložila je Rajka Bunjevac. 
 
U ime Predsjednika Republike Zorana Milanovića prisutnima se obratila izaslanica gđa. Martina Ciglević, te istaknula kako je važno poticati razvoj arhitektonske znanosti i struke, posebno radi sačuvanja prostora u kontekstu cijele Hrvatske i identiteta svakog prostora pojedinačno. Prisutne je pozdravio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, g. Branko Bačić, koji je istaknuo da će zasigurno kvalitetna suradnja Ministarstva i Hrvatske komore arhitekata biti nastavljena s otvorenim „vratima“ kako bi zajednički ubrzali obnovu potresom pogođenih područja, te sačuvali prostor RH i unaprijedili ga za buduće generacije. Potom je ministar, g. Branko Bačić otvorio Dane arhitekata 7.0. te potvrdio kako će i dalje biti čvrsto uz arhitektonsku struku.
 
Nakon svečanog otvorenja dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2022. godinu s nominacijama i to u 3 kategorije.  Svim prijavljenima bez obzira tko je nositelj prijave, a koji su sudjelovali kao i nominiranima za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata, zahvalila je predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Rajka Bunjevac na doprinosu i sudjelovanju. Rad ocjenjivačkog suda za dodjelu nagrada Hrvatske komore arhitekata predstavio je predsjednik ocjenjivačkog suda, Zoran Boševski, te naglasio su razmatrali 29 nominacija od kojih su se neki radovi prijavili u više kategorija. Ove godine pravilnikom je regulirano da se mogu prijaviti i pojedinci, i institucije, i pravni subjekti, kao i lokalne i regionalne zajednice. 
 
 
MEDALJU ZA INOVACIJE I ODRŽIVOST U ARHITEKTURI Ocjenivački sud je dodijelio: Hrvatskom planinarskom savezu, za Tri planinarska skloništa arhitekta Ivana Juretića. Medalju je primila potpredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza gđa. Jadranka Čoklica. 
 
MEDALJU ZA PLANIRANJE PROSTORA Ocjenjivački sud je dodijelio: Ask atelieru i Institutu za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković, Split za Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta a preuzele su je u ime projektnog tima; Marija Premužić Ančić i Dunja Naerlović.
 
MEDALJU ZA DOPRINOS KULTURI GRAĐENJA Ocjenjivački sud je dodijelio: SKROZ za Nove gradske stube – Ploče, a preuzela ju je u ime tima Ivana Žalac.
 
VIŠE O DODJELI NAGRADA HKA
 
 
U poslijepodnevnom programu su u Providuovoj palači u Zadru, nagrađenoj građevini autora Ive Letiloić i Igora Pedišića održana predavanja Nominacija Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih aritekata za 2022. godinu.
 
 
U petak, drugog dana Dana arhitekata 7.0 održana su brojna predavanja podijeljena u blokove; blok 3 - naziva "Sustiže li nas budućnost?" održana su predavanja iz područja BIM tehnologije, koja su održali Vedran Orešić, Gianmarco Čurčić Baldini i Marin Račić. Blokom 4 nastavila su se predavanja o arhitektonskim praksama, koja su održala Rajka Bunjevac, Maja Bilandžić i Agan Begić. U Bloku 5 s nazivom teme Arhitektura.Prostor.Politika predstavili su se Bojan Linardić, Roman Šilje, Dunja Magaš, Milan Rezo, Danijel Meštrić i Lidija Škec. Blok je završen panel raspravom koju je moderirala Sandra Jakopec, članica Odbora za urbanizam pri Hrvatskoj komori arhitekata, a sudjelovali su: Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Roman Šilje, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata i Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 
 
U završnom Bloku 6 je Antonija Mlikota predstavila povijest razvoja Zadra od antike do današnjih dana. Temu bloka Badel u Zagrebu predstavili su Irena Matković i Nataša Aralica. Alan Kostrenčić predstavio je komunalnu luku San Pelagio u Rovinju, dok se preko video-poziva Eva Jiřična, svjetski priznata i poznatu arhitektica iz Češke,  sa sjedištem u Londonu, predstavila se predavanjem „Inspiration, Imagination, Interpretation, Instinct – Implementation“. Zadnje predavanje održao je Thomas Vonier, doprošlogodišnji predsjednik Svjetskog udruženja arhitekata, s temom „Politics and Architecture belong together“. Thomas Vonier je prakticirajući arhitekt s uredima u Washingtonu i Parizu, a uz predsjedanje svjetskom arhitektonskom organizacijom bio je i predsjednik američke nacionalne arhitektonske udruge (AIA).
 
 
Završnu riječ i zaključke Dana arhitekata 7.0 prezentirali su u ime organizatora Rajka Bunjevac, predsjednica HKA i Roman Šilje, predsjednik UHA-e. Rajka Bunjevac zahvalila je svima koji su sudjelovali i ove godine u organizaciji, predavačima, sponzorima i pokroviteljima te kolegama i kolegicama koji su do zadnjeg predavanja bili s nama i uživo i u svojim domovima i uredima. Istaknula je kako su i ove godine arhitekti otvorili izuzetno puno tema i pitanja, o kojima se nada da će se nastaviti razgovarati za godinu dana, i to  s novim znanjima i rješenjima. Roman Šilje također je zahvalio svima koji su sudjelovali. Istaknuo je da je za struku neophodno da se radi komplementarno i zajedno, te da se jasno izražavaju stručni stavovi i djelovanja arhitekata u javnosti i prema zakonodavcu.
 
U subotu održala su se i tri stručna obilaska -  Maškovića Han, pod vodstvom Tihane Musić, Vir / Nin pod vodstvom Bogdana Marova i Zadar pod vodstvom Darka Antona Franceschija.
 
 
 
 
fotografije: Tom Dubravec / CROPIX
 
 
 
POKROVITELJI
 
          
 
  
GLAVNI SPONZOR
PLATINASTI SPONZOR
 
                
 
ZLATNI SPONZOR
 
 
           
 
 
SREBRNI SPONZOR
 
                       
 
      
 
 
   
 
 
BRONČANI SPONZOR
 
             
 
 
 
 
 
MALI SPONZOR
 
         
 
 
MEDIJSKI POKROVITELJ