• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

17/08/2015

Ministarstvo turizma sufinancira projekte programa „Razvoj javne turističke infrastrukture u 2015. godini“ s do 80 posto opravdanih troškova

Aktualni naglasak je stavljen na pet područja financiranja. Prvo područje obuhvaća sufinanciranje aktivnosti vezane uz tematiziranje i upravljanje plažama koje čine temelj naše još uvijek ključne turističke ponude, tj. ponuda sunca i mora.

Sa ciljem pružanja aktualnih informacija i edukacije posjetitelja ministarstvo nastavlja s daljnjim sufinanciranjem centara za posjetitelje, tj. interpretacijskih centara koji se nalaze na područjima velike koncentracije turističkog prometa, javno dostupnih prirodnih i kulturnih atrakcija i sl. Kroz razvoj spomenutih centara RH ima mogućnost postati sve važnija destinacija na međunarodnom tržištu kulturnog turizma.

Kako bi se stvorili novi cjelogodišnji motivi dolazaka gostiju u našu zemlju, sufinancirat će se projekti javne cikloturističke infrastrukture, te objekti turističke infrastrukture u zaštićenim područjima prirode. Kao posebno područje financiranja valja istaknuti izdvajanje sredstava za nastavak realizacije projekata javne turističke infrastrukture koji su sufinancirani iz sredstava Fonda za razvoj turizma tijekom proteklih godina i kod kojih je utvrđena uspješna realizacija dosadašnjih faza.  

Ukupno gledajući, sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije i kapitalna ulaganja predloženih projekata. Sredstva su također namijenjena pripremi ostale natječajne dokumentacije koja nedostaje investicijskom projektu javne turističke infrastrukture, a neophodna je za kandidiranje tih projekata za korištenje sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije.

Javni poziv i daljnje informacije objavljeni su na službenim stranicama Ministarstva turizmawww.mint.hr pod kategorijom Potpore i krediti, a zahtjevi se mogu podnijeti do 21. rujna 2015. godine.

Predlagatelji projekata mogu biti županije, gradovi, općine, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima prirode. Ministarstvo sufinancira do 80% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe odobrenih projekata, pri čemu je riječ o izvanproračunskom prihodu Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište.

Podsjećamo, posljednja odluka za Fond za 2014. godinu donesena je u lipnju 2015. kojom su odobrena sredstva za sufinanciranje 54 projekta u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna i 810 tisuća kuna.