Dan arhitekata u okviru međunarodnog sajma SASO 2017 u Splitu

Ovogodišnji 14. Dan arhitekata održat će se u četvrtak, 26. listopada 2017. u  Konferencijskoj dvorani Spaladium arene s početkom u 16.00 sati.

Dan arhitekata, koji se održava u okviru međunarodnog sajma SASO 2017, obilježit će stručni skup s aktualnom urbanističkom i sociološkom temom pod nazivom TRADICIJA GRADNJE NEBODERA U SPLITU.

Skup se odvija u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore, Grada Splita, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i Društva arhitekata Splita te je uvršten u Program stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata. Okuplja arhitekte i stručnjake iz bliskih područja a otvoren je i za posjetitelje sajma.

Izbor sudionika odraz je koncepta, a raznolikost predavača posjetiteljima omogućuje uvid u problematiku u poveznici s arhitektonskom produkcijom.

Eminentni stručnjaci raznih profila izlagat će i kroz raspravu pokušati naći odgovore na pitanja što predstavlja neboder kao tipologija i njegov značaj u urbanom kontekstu grada, koja je strategija lociranja visokih zgrada u prostornom tkivu Splita, odnos nebodera prema neposrednom okruženju, Odnos gustoće naseljenosti i visine izgrađenosti, jesu li neboderi rješenje limitiranog prostora gradnje i povećane potražnje za stanovima, kako urbanistički definirati gradnju nebodera, utjecaj nebodera na infrastrukturu i sigurnost stanovništva te kako gustoća stanovanja u stambenim neboderima utječe na život i ponašanje ljudi u sociološkom smislu.

Sudionici na ovogodišnjem Danu arhitekata jesu (abecedno): Otto Barić, dipl.ing.arh., Otto Baric & Partner Architecture Zagreb, Mirjana Čagalj, mag.ing.aerdif., potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, prof. Neno Kezić, dipl.ing.arh., Katedra za arhitektonsko projektiranje FGAG Split, Jadranka Kiš, dipl.ing.arh., viša stručna savjetnica Sektora za graditeljstvo HGK, akademik prof. Dinko Kovačić, arhitekta iz Splita, prof.art. Ante Kuzmanić, dipl.ing.arh., prodekan na studiju arhitekture, FGAG Split,Dražen Pejkovićdipl.ing.arh., savjetnik gradonačelnika Grada Splita, dr.sc. Robert Plejić, docent FGAG Split, Ružica Batinić-Santro, dipl.ing.arh., pročelnica Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Splita i izv. prof. dr.sc. Sanja  Stanić, Odsjek za sociologiju, FGAG Split.

Sudjelovanje na okruglom stolu se vrednuje s dva (2) sata u Programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Moderator: Ana Krolo, Slobodna Dalmacija i TV Jadran Split 

 

ULAZ SLOBODAN     

 

PROGRAM

 

Sudjelovanje na okruglom stolu se vrednuje s dva (2) sata u Programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata iz područja:


B (PROSTOR I OKOLIŠ) 1 sat

B1.1 Strategije prostornog razvoja; B2.1 Arhitektonske politike; B2.3 Socijalno istraživanje gradskih i ruralnih središta; B2.4 Javni prostor u gradu; B 2.6 Koncepti rekonstrukcije zatečenog prostora,
C (GRAĐENJE, ODRŽIVA GRADNJA I KONTEKST) 1 sat

C1.3 Arhitektura sa specifičnim, zahtjevima projektiranja; C3.1 Nasljeđe; C3.2 Rekonstrukcija i C3.4 Male intervencije.