InDizajn, predavanja MVRDV, Amir Vuk Zec, Dinko Peračić / Arena Zagreb, 23.9.2022., od 13.15 - 18.00 sati

Peto izdanje sajma interijera InDizajn koji se održava od 23. do 25.9. u Areni Zagreb i ove godine donosi stručna predavanja na kojima će se predstaviti renomirana domaća i inozemna imena iz područja arhitekture i dizajna. 
 
Prvi dan sajma rezerviran je za predavanja koja otvara arhitekt Aser Giménez Ortega iz studija MVRDV. Giménez Ortega ima pozamašno iskustvo u vođenju projekata raznih veličina bilo da se radi o glavnom projektu ili dizajnu interijera pa je tako imao ključnu ulogu prilikom konceptualizacije i realizacije sjedišta DNB banke u Oslu i šangajskog Hongqiao CBD. Oba ova projekta su primjer održivih projekata. Uz ovo, njegov doprinos bio je ključan za transformaciju bivše tvornice betona u srednju školu Roskilde Festival Folk, kao i za istražvanje The Vertical Village u suradnji s The Why Factory. Njegov dizajnerski rad obuhvaća i niz projekata u Europi i Aziji poput fasade zgrade Bulgarija u Kuala Lumpuru ili pariškog dućana Dolce&Gabanna. Giménez Ortega redovno održava radionice i predavanja studentima arhitekture u Hagu, Oslu, Istanbulu, Libanonu, Jeruzalemu i Plovdivu. 
Kada su u pitanju projekti studija MVRDV, Giménez Ortega kaže: ''Za mene kvaliteta MVRDV projekata leži u kombinaciji vizionarske ambicije i radikalnog pragmatizma.''
 
Predavanje na sajmu InDizajn je zamislio kao pregled radova studija MVRDV koje odlikuje hrabar dizajn. Radovi uključuju, unutarnje uređenje, rezidencijalne projekte, renovacije, zgrade od javnog značaja i ostale. Kroz ovaj kratki pregled Giménez Ortega će nastojati približiti usmjerenje studija ka održivosti u svakom segmentu života i rada.
 
 
Bosansko hercegovački arhitekt Amir Vuk Zec osnivač je arhitektonskog studija New Way u Sarajevu koji danas posluje pod imenom Studio Zec. Tijekom tri desetljeća profesionalne karijere realizirao je brojne projekte poput:
shopping centara VF Lukavac 2005; VF Koreja/Sarajevo 2001-2005; dizajna za BBI-center u Sarajevu 2005; City Center u Orašju 2011, dizajn interijera za hotel Termag, Jahorina 2004; restoran Koliba/Termag, Jahorina 2010; hotel Han, Bjelašnica 2010; hotel Osejava, Makarska, 2009; hotel Pino, Trebević, 2015, zgrada mješovite namjene Mejtaš/Sarajevo 2001, dizajn pješačkog mosta i art-ulice Radićeva.
Amir Vuk Zec dobitnik je brojnih nagrada poput: Republičke nagrade "Borba" za najbolje ostvarenje arhitekata SR Bosne i Hercegovine, za enterijer zlatarske radnje u Sarajevu 1987, A'Design Award - zlatne nagrade 2017. - i AIT Award za najbolji enterijer i arhitekturu 2018. u FRANKFURTU za hotel Pino te nagrada za interijer i realizaciju kao i Grand prix Collegium Artisticum.
 
 
Dinko Peračić je suosnivač je arhitektonskog kolektiva Platforme 9,81 te partner u arhitektonskom uredu ARP d.o.o. Od 2008. godine radi na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, od 2016. kao docent, a od 2018 i kao šef katedre za Arhitektonsko projektiranje. Autor je niza arhitektonskih projekata od kojih se izdvajaju projekti za javne prostore i građevine, posebno zgrade za kulturu. Među realiziranim projektima ističu se zgrada Građevinskog fakulteta u Osijeku, Tržnica i ribarnica u Vodicama i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Drugi, do sada nerealizirani projekti kao što su Dom mladih u Splitu, Pogon Jedinstvo u Zagrebu, Tržnica u Dubrovniku ili Kuća maslina u Tisnom intenzivnije su predstavljeni u javnosti.
Dobitnik je Velike nagrade Zagrebačkog salona arhitekture 2018. godine i tri druge nagrade Zagrebačkog salona (2006., 2009. i 2015. godine). Dobitnik je Međunarodne nagrade za arhitekturu Piranesi 2015. godine, Medalje za arhitekturu i Medalje za konceptualni poduhvat Hrvatske komore arhitekata (2016. i 2017). Nagrađen je i nagradom Bernardo Bernardi Udruženja hrvatskih arhitekata 2018. Radovi su nominirani i za brojne druge nacionalne i internacionalne nagrade.
Ima dugogodišnje iskustvo u sudjelovanju na arhitektonskim natječajima na kojima je osvojio više nagrada. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim arhitektonskim i umjetničkim izložbama. Kroz programe udruge Platforme 9,81 sudjeluje na više istraživanja i javnih aktivnosti vezanih za kulturu prostora. Moderator je simpozija Dani orisa u Zagrebu (zajedno s M. Mrduljaš). Bio je kurator Dana arhitekata u Sarajevu 2018. godine. Uključen je u javni diskurs o prostoru i arhitekturi kroz učestala javna predavanja, diskusije, radionice, akcije, objavljene tekstove i žiriranja urbanističkih i arhitektonskih natječaja. Na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine u timu s M.Veljačić, E.Višnić i S.Tolj predstavljao je Hrvatsku radom “to trebamo-to radimo”.
 
Predavanje Dinka Peračića nosi naziv Arhitektura bez interijera, a u njemu će se baviti prostorima oblikovanim konstrukcijom, arhitekturom određenom osnovnom strukturom, nužnim materijalima, scenama koje proizlaze iz kretanja, ambijentima po mjeri događanja, elementima koji grade prostorne fenomene  i slikama koje čine stanja.
 
 
Raspored predavanja, 23.9.2022.
 
13:15 -14:15 MVRDV / Aser Giménez Ortega
14:30 -15:30 Studio Zec / Amir Vuk Zec
15:45 -16:45 Feydom / Tina Valentina Sajović
17:00- 18:00 ARP / Dinko Peračić
 
 
Prema Programu SU HKA program se vrednuje s tri (3) sata iz područja C / Gradnja, održiva gradnja i kontekst
 
Svi prijavljeni članovi HKA imaju BESPLATAN ulaz na sajam. Na sajam se ulazi na ULAZ A.