"nZEB & BIM - kako do održive gradnje?"

U suradnji s Građevinskim fakultetom pozivamo Vas da se pridružite programu GREEN TALKS SIMPOZIJU koji se održava 16. svibnja 2019. u ZAGREBU,

od 09.00 do 15.30 sati, na lokaciji Zagrebački inovacijski centar - ZICER, Zagrebački velesajam, Paviljon 12, 1. kat, Zagreb

PRIJAVNICA                         PROGRAM

 

NA GREEN TALKS saznajte:

 

1. Što je nZEB, kada počinje obveza primjene nZEB standarda, kako projektirati i izvoditi nZEB projekte?

2. Energetske obnove zgrada, financiranje i provedba?

3. Koji su primjeri rješenja i tehnologija za primjenu u nZEB i energetskim obnovama?

4. Korištenje BIM-a za energetsku učinkovitost i kritički osvrt na BIM 

 

GREEN TALKS je BESPLATAN za sve sudionike uz ispunjenu PRIJAVNICU.

 

Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa svojim članovima i partnerima već 10 godina aktivno promiče održivu gradnju u Hrvatskoj. Konačno, jedan dio onoga što promičemo zakonski je reguliran kroz nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije. 

Programi energetske obnove zgrada (komercijalnih, javnih te višestambenih) i obiteljskih kuća u posljednje 3 godine nose više od 60% ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Republika Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu.  

Teme koje će biti obuhvaćene, osim pojašnjenja pojma i kriterija nZEB-a, su: mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i barijere s kojima se susrećemo. Dodatna tema kojoj će biti posvećena posebna pozornost je i BIM (Building Information Modelling).

 

Znamo li graditi zgrade gotovo nulte energije (nZEB)?

Iako postoje pozitivni primjeri, u Hrvatskoj još uvijek postoji prostor za učenje. Napredak u smislu izvođenja radova postoji, ali i dalje trebamo učiti o tome kako projektirati troškovno optimalni nZEB. Na simpoziju će biti prikazani novo-razvijeni pristupi za obrazovanje arhitekata i inženjera te radnika prema programu Fit-to-NZEB.

 

Informacije, informacije – koristimo li sve što nam je dostupno kako bismo poboljšali kvalitetu projekata te olakšali radne procese?

Građevinski sektor u Hrvatskoj ne koristi sve mogućnosti koje nas okružuju tijekom građevinskog projekta. Izazovi koji se javljaju i koji je potrebno riješiti prije potpune i obvezne upotrebe BIM-a je edukacija svih sudionika u građevinskim projektima. Simpozij će dati uvid na koji način se provodi izobrazba za BIM u području energetske učinkovitosti (nZEB-a) kroz programe Net-UBIEP, BIMzeED te BIMCert, ali i na koji način se BIM trenutno koristi u praksi u Hrvatskoj i u Austriji, a istaknuti će se pozitivne strane BIM-a, ali i izazove koji još uvijek postoje.

 

BIM znači promjenu paradigme projektiranja i izvođenja (zapravo cijelog procesa građenja) pa zbog toga treba promijeniti dosadašnji način razmišljanja o građenju.

 

GREEN TALKS je NAMIJENJEN većinom za ARHITEKTE, PROJEKTANTE i INŽENJERE GRAĐEVINARSTVA, STROJARSTVA I ELEKTROTEHNIKE, STRUČNJACIMA IZ PODRUČJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI, KONZERVATORIMA te ostalu zainteresiranu javnost i građanstvo.

 

Sudjelovanje se u Programu stručnog usavršavanja HKA-a vrednuje s jednim (1) satom iz područja

C2.2       Koncepti energetske obnove zgrada i obnovljivi izvori energije

i D3.1    BIM tehnologija.