• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

02/06/2023

Sven Marcelić - „TURIZAM, STANOVANJE, INFRASTRUKTURA – problemi obalnih gradova“ / Mala dvorana novog Studentskog centra u Dubrovniku, petak, 9.6.2023. u 18.30 sati

Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnika i Studentski centar Sveučilišta u Dubrovnika  pozivaju Vas na 4. predavanje u ciklusu „Grad kao mjera“  pod nazivom „TURIZAM, STANOVANJE, INFRASTRUKTURA – problemi obalnih gradova“.
 
Predavač je izv. prof. dr.sc. Sven Marcelić sa odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
 
Predavanje će se održati u petak, 09. lipnja u 18:30 sati u maloj dvorani novog Studentskog centra u Dubrovniku, Marka Marojice 2b.
 
 
Predavanje će tematizirati karakteristične odnose turizma i obitavanja u našem priobalnom području. Prostori turizma i lokalnog življenja u obalnim gradovima preklapaju se u složenim odnosima, pri čemu intenzitet turističke aktivnosti, ali i dostupnosti javne infrastrukture, nisu jednako distribuirani u svim dijelovima. Taj je odnos osobito vidljiv u procesu pretvaranja stambenog fonda u turističke sadržaje, gdje centralni dijelovi gradova, te oni koji se nalaze u blizini mora bilježe znatno veću gustoću turističke aktivnosti od ostatka. Složeni i višeslojni odnos turizma i stanovanja na poseban način utječe na formiranje i razvoj različitih gradskih dijelova. 
 
O predavaču : 
Profesor kroatistike i sociologije, dr.sc. Sven Marcelić izvanredni je profesor na odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Teme njegova znanstvenog interesa i pedagoškog rada su  sociološke teorije i kvalitativne metode istraživanja, a izvan užeg znanstvenog područja čest je televizijski komentator aktualnih društvenih tema i zbivanja u hrvatskom političkom prostoru. Bio je i izvršni urednik Revije za sociologiju.
 
Sudjelovanje na predavanju se u Programu stručnog usavršavanja HKA-a vrednuje s 2 (dva) sata iz područja C / Gradnja, održiva gradnja i kontekst.