Wienerberger Modul 3 - Building for people / webinar, 12.5.2022. u 15.30 sati

Teme i predavači:
 
Pristupačna održiva gradnja - Robert Smodiš 
Rast cijena energenata, nestašica sirovina, iritacija građevinskog materijala, inflacija samo su neki od naglasaka prošlogodišnjih dnevnih vijesti. Naravno, svi se pitamo je li ovo samo tranzicijska situacija ili se moramo pomiriti s promjenama koje neki stručnjaci predviđaju već neko vrijeme. Vijesti o klimatskim promjenama i mjerama koje bi bile potrebne nekako su nestale, iako su veliki dio klimatskih promjena i ograničenosti našeg planeta razlog loših vijesti. Graditeljstvo je samo jedna od djelatnosti u kojoj se, nažalost, zorno pokazuju posljedice navedenog, što i ne čudi, budući da gradnju i naše izgrađeno okruženje povezujemo s iznimno velikim utjecajem na okoliš i društvo. Težnja i provedba načela održive gradnje trebale bi ublažiti i smanjiti ovaj utjecaj.
 
Kakav bi mogao biti odgovor arhitekata, graditelja i industrije građevinskog materijala na izazove koji su pred nama i možemo li očekivati ​​promjenu gradnje zgrada? Kako u vremenu brzih promjena osigurati pristupačan i kvalitetan životni prostor širokom krugu ljudi uz ispunjavanje bitnih zahtjeva održive gradnje i na taj način smanjiti negativan utjecaj na okoliš i društvo.
 
Robert Smodiš je mag.ing.arh. Diplomirao je na Tehničkom sveučilištu u Grazu. Profesionalnu karijeru započeo je u arhitektonskom uredu, a od 2001. godine zaposlen je u Kemi Puconci (ili Murexin d.o.o.). Najprije kao tehnolog u tehničkom odjelu, zatim kao voditelj prodaje projekta, voditelj internacionalizacije i potom još 4 godine kao voditelj marketinga. Voditelj je upravljanja proizvodima od 2012. godine i međunarodni menadžer proizvoda Murexin grupe od 2021. godine.
 
Godine 2009. postao je prvi stranac koji je dobio titulu DGNB revizora - DGNB, Njemačka udruga za održivu gradnju. 2010. bio je inicijator i član osnivač Slovenskog društva za održivu gradnju - GBC Slovenija. Do 2014. godine bio je prvi predsjednik udruge. Do danas je objavio brojne članke o održivoj gradnji i planiranju, sudjelovao je kao predavač na brojnim edukacijama i događanjima te radio na području LCA i LCCA evaluacije. Kao DGNB revizor (procjenitelj) sudjelovao je u prvom slovenskom novoizgrađenom objektu koji je dobio platinasti DGNB znak održive gradnje.
 
 
Izgrađeni prirodni okoliš - Pero Vuković
Arhitektura vječno preispituje temu granica, u svim mjerilima. Arhitektura se često bavi i prožimanjem interijera i eksterijera i ukidanjem granica. Danas se vraća („u modu“) svijest o važnosti čovjekovog boravka u prirodi. Kako je priroda po definiciji sve što nas okružuje, tako isto uključuje i izgrađeni okoliš.
 
Rođen 1989. u Zagrebu. Dobitnik Rektorove nagrade 2010. za Projekt osnovne škole pod mentorstvom profesora Tončija Žarnića. Sudjeluje kao jedan od 15 autora hrvatskog nastupa na venecijanskom bijenalu 2010. godine izbornika Lea Modrčina. U pauzi između dva studija radi u OMA (Office for Metropolitan Architecture) arhitekta Rema Koolhaasa u Rotterdamu, od jeseni 2010. do kraja 2011., a potom za isti ured kao freelance arhitekt uz Diplomski studij na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao 26.2.2014. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu s temom Središte susjedstva. Vodi vlastitu arhitektonsku praksu ARHIV arhitektura i urbanizam, službeno od 5.3.2014. godine. Dobitnik više nagrada i priznanja na strukovnim natječajima.
 
 
Cjelovit pristup izgradnji održivih višestambenih zgrada - Amel Emkić, product manager za zidne sustave, Wienerberger d.o.o.
Suvremeni dizajn naglašava važnost cjelovitog i interdisciplinarnog pristupa, gdje dizajner smisleno kombinira i zadovoljava zahtjeve različitih područja stručnosti. Za takav pristup izbor materijala i konstrukcijskog sklopa je puno izazovniji, jer moraju biti zadovoljeni zahtjevi kao što su čvrstoća materijala i nosivost konstrukcijskog sustava, energetska učinkovitost, akustika, vatrostalnost, trajnost i sl. S ove točke gledišta, armiranobetonski okvir sa ispunskim ziđem nudi se kao optimalan sustav gradnje za višestambene zgrade. Predstavit će se osnovni koncepti cjelovitog projektiranja i inovativna rješenja za izgradnju takvog sustava.
 
Amel Emkić je produkt menadžer za zidne sustave u Wienerbergeru.
 
Sudjelovanje na webinaru je BESPLATNO i boduje se prema Programu stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata s dva (2) sata iz područja A1 / Osnove tehničke regulative (0,5h), C2 / Održiva gradnja (1 h) i D1 / Konstrukcije i tehnologija građenja (0,5 h)..
 
Više na ovoj POVEZNICI.
 
PRIJAVA