Wienerberger Modul 4 - Building Revival / webinar, 2.6.2022. u 15.30 sati

Teme i predavači:
 
REHAB(IL)ITACIJA - Aleš Vrhovec
Konferencijom Building Europe (Maribor / Graz 2021.) pokrenuli smo projekt Rehab (il) itation, čija je ambicija prerasti u sveslovenski pokret za obnovu fonda postojećih individualnih stambenih kuća. U takvim kućama, unatoč svim problemima fenomena, postoji izniman potencijal za rješavanje mnogih nagomilanih problema pojedinaca i prostora. Sveobuhvatna obnova može dovesti do drastičnog smanjenja emisija, brojnih novih domova, suvremenih arhitektonskih rješenja i kontakta s prirodom. To može dovesti do sela koje će biti poslovno povoljno, digitalizirano i privlačno za život. Upravo u okviru takvih kuća možemo početi ostvarivati ​​samodostatnost (energija, energija, rad) u stvarnom vremenu, što je postalo neizbježna tema s izbijanjem rata u susjedstvu.
 
Platforma Rehab(il)itacija uključuje ključne aktere koji imaju znanje, potrebe i stvarnu snagu za pokretanje procesa – općine i gospodarstvo. Gospodarstvo vidimo kao glavni pokretač procesa promjena s dvostrukim učinkom - obnova doma može postati veliki projekt generacije  i velika poslovna prilika za industriju.
 
Tema obnove fonda individualnih kuća uklapa se u aktualno razdoblje nagomilanih kriza (klima, zdravstvo, energija) i problema Slovenije (pristupačna stanovanja, starenje stanovništva, obnova sela). Naime, bavi se svim problemima koje osjećamo, a kojima se i EU intenzivno bavi svojim programima. Takve kuće predstavljaju najrašireniji arhitektonski fenomen našeg prostora i životne sredine polovice stanovništva. Ovih 360.000 uglavnom očajnički trošnih, energetski rasipnih i arhitektonsko-urbanistički sukobljenih kuća predstavlja najmanje 45 milijardi eura (prema nekim procjenama, još jednom toliko) doslovno betonirane imovine. A upravo u kapitalu leži odgovor na pitanje kada problem može postati prilika.
 
Uređenje trga  u Pakracu - Tatjana Đuranec
Cjelovito urbanističko arhitektonsko rješenje središnjeg trga u Pakracu i okolnih gradskih površina. Projekt je podijeljen u nekoliko tematskih cjelina (faza):
 
Središnji trg
Pješačka ulica sa kovačnicom
Gradska fonta – spomen obilježje braniteljima Domovinskog rata
Zona parkirališta
Parkiralište za turističke autobuse
Županijska cesta s rotorom i kontakt zona
Projekt definira pojedine arhitektonske elemente razmještene u javnom gradskom prostoru (kiosk, fontana, gradski sat, spomenik, kovačnica i dr.) te prostorne komunikacije i parterno uređenje (opločenje i zelene površine) kojim se odmah i jasno definira namjena i ostvaruje dinamika u javnom gradskom prostoru. Tematske cjeline cjelovitog rješenja se nalaze u različitim fazama projektiranja i realizacije.
 
Renovacija potkrovlja - Amel Emkić
Zamjena krovišta je zahvat od kojega zaziru skoro pa svi vlasnici kuća. Glavni razlog jest svakako dugotrajnost te kompleksnost izvođenja radova, no riječ je sanaciji koju je potrebno napraviti nakon određenog niza godina. Benefit renovacije cjelovitog krovnog rješenja jest i mogućnost preuređenja potkrovlja u stambeni prostor. Riječ je o trendu koji uzima sve više maha gdje ljudi svoje stare tavane pretvaraju u garsonijere, višesobne stanove ili radne i dječje sobe. No, prije nego li se krene u taj zahvat potrebno je znati što želite dobiti od potkrovlja te na taj način izbjeći skupe izmjene projekta.
 
Staka house - Krunoslav Ivanišin
Dvojna kuća iz 1960-ih u potpunosti je rekonstruirana. Izmijenjena iznutra i izvana, sada je spojena okolinom. Oštro ocrtani kockasti volumen odjeven je u Terca zidnu oblogu, čelik i staklo. Fasadna opeka svijetle bež boje s naglašenim fugama definiraju zid. Srednja etaža s prednje strane je prizemlje sa stražnje strane, a prostorni slijed od ostakljene čeone lođe preko kuhinje i blagovaonice do dnevnog boravka proteže na na travnjak. Spiralno stubište povezuje razine. Ovijajući se oko ekscentrične prostorne osi, spirala je obojena sjajno bijelom bojom, kako bi se naglasili otisci ruku majstora na šupljem volumenu. Dva bočna prozora protežu se okomito na dvije razine, dodajući dnevno svjetlo garaži i sobi za goste u podrumu. Na taj način svjetlost prodire u unutrašnjost odozgo i sa strane, u svim smjerovima: kanta svjetla, kao da je to kiša zlata, s prozirnošću reguliranom slojevima stakla i tekstila.
 
 
Sudjelovanje na webinaru je BESPLATNO i boduje se prema Programu stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata s dva (2) sata iz područja B2 / Socijalna okolina (0,5h), C1 / Gradnja, C2 / Održiva gradnja (1 h) i D1 / Konstrukcije i tehnologija građenja (0,5 h)..
 
Više na ovoj POVEZNICI.