• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

07/04/2022

Wienerberger webinari 2022 - Modul 2: 14.4.2022. Healthy living

 

 

Graditi tihi dom

Predavač:  Saša Galonja, Arhitekturna akustika in svetovanje Saša Galonja s.p.

Na naše zdravlje utječe okruženje u kojem boravimo, a utjecaj buke kojoj smo dnevno izloženi jako je bitan. Budući da smo većinu vremena u zatvorenom prostoru, prostorije moraju biti takve da nam pružaju dobre uvjete za rad, odmor i zabavu. Odlučujuću odgovornost za ugodno stanovanje ima znanost: arhitektura i građevinarstvo te strojarstvo i elektrotehnika. Zgrade nam moraju pružiti zaklon, od neželjenih zvukova, zbog čega moramo dobro izolirati prostor. Tijekom stoljeća stekli smo opsežno znanje o tome koje materijale i tehnike koristiti za izgradnju prostora dobre kvalitete zvuka. Opeka je odličan materijal za zvučnu zaštitu i treba je više  koristiti u tu svrhu. U predavanju navodimo dobre primjere zvučne izolacije opekom, a također ćemo ukazati i na pogreške i zamke s kojima se susrećemo u zvučnim izolacijama.

Saša Galonja već dugi niz godina se bavi arhitektonskom akustikom. Veliki dio svoje profesionalne karijere vezan je za odgovaranje na pitanja iz područja graditeljstva i prostorne akustike. Autor je brojih studija građevinske i arhitektonske akustike gdje s arhitektima sukreira unutarnju sliku prostora. Dobitnik je brojnih arhitektonskih nagrada, sudjeluje na predavanjima, prezentacijama i publikacijama.

Održivost krajolika i poboljšanje urbane mikroklime

Predavač: Iva Filipović, krajobrazni arhitekt, Semmelrock Stein + Design d.o.o.,

Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova budućih generacija. Negativne posljedice porasta temperature zraka osobito su primjetne u četvrtima u središtima velikih gradova. 

Razvojem strategija za smanjenje toplinskih otoka i gospodarenje oborinskim vodama,  na razini Europe cilj je u što skorije vrijeme smanjiti porast temperatura, poplave, te napraviti  što jasnije smjernice i ciljeve za suzbijanje istih. Kontinuirano povećanje zelenih otoka, gradnja zelenih krovova i  parkirališta, upotreba održivih materijala s visokim indeksom refleksije Sunčeve svjetlost SRI (Solar Reflectance Index) dugoročan je koncept zelene infrastrukturne strategije.  

Beton je fleksibilan i najčešće korišten građevinski materijal. Ni jedan drugi materijal ne može se oblikovati na toliko različitih načina. Bezbroj oblika, boja i završnih obrada čini beton jednim od najsvestranijih materijala. Opločene površine podržavaju prirodni vodeni ciklus brzim uvlačenjem površinske vode u zemlju i stoga su idealno i održivo rješenje za uređenje prometnica u urbanim sredinama.  

Udobno stanovanje i kultura zdravih materijala

Predavač:  Amel Emkić, product manager za zidne sustave, Wienerberger d.o.o.

Zdravo i ugodno životno okruženje postaje sve veći prioritet u projektiranju i izgradnji. To je definirano raznim parametrima kvalitete zraka, ventilacije, vlažnosti, svjetla, buke itd. Tijekom predavanja bit će predstavljeni rezultati neovisne studije o utjecaju različitih građevinskih komponenti na unutarnji zrak i udobnost stanovanja. Rezultati pokazuju veći kapacitet opeke da regulira relativnu vlažnost unutarnjeg zraka u usporedbi s drugim sustavima gradnje.

Kuća RD

Predavač: Roko Dropuljić, bacc. ing. aedif., osnivač i vlasnik tvrtke Urbane ideje d.o.o.

"Kuća RD" smještena je u pitoresknom vinogradarskom ambijentu zaseoka Vrnjak kod Samobora. Stilski, kuća je spoj tradicionalnih arhitektonskih formi (pravokutnog, blago izduljenog tlocrta ispod strmog dvostršenog krova, nagiba 45°) i lokalnih materijala (drvo i crijep) sa suvremenog izričaja utjelovljenog u aluminij i staklo. Prizemlje je koncipirano kao jedinstven prostor sa centralno postavljenim stubištem koje ga dijeli u dvije funkcionalne zone - dnevni boravak na jednoj i kuhinja sa blagovaonicom na drugoj strani.

Obje zone orijentirane su na veliku staklenu stijenu koja pruža impresivan pogled na šumu i vinograde. Za razliku od prizemnog dijela, koji je otvoren i apsorbira sve elemente okoline, prostori prvog kata potpuno negiraju njezinu prisutnost orijentirajući se, preko krovnih prozora, isključivo prema univerzalnom prirodnom elementu – nebu. Doživljaj eksterijera kuće temelji se na tri osnovna materijala – glinenim crijepom Tondach Plan 30 kojima su obložene krovne plohe i dulje stranice fasade; staklu te drvu zabatnih zidova; “deckinga” terase i pergoli nad jednim njezinim dijelom. Aluminijski detalji i sirovi beton ispod nadstrešnice zaokružuju cjelinu i osnovnu arhitektonsku ideju fuzije tradicionalnih i modernih stilova oblikovanja. Budući da lokacija nije opremljena komunalnom infrastrukturom (osim priključka na elektroenergetsku mrežu) - primijenjen je široki spektar održivih tehničkih rješenja za vodoopskrbu, odvodnju i KGVH sustav; od kolektora kišnice i biološkog pročistača otpadnih voda pa sve do dizalice topline, što je u rezultiralo suvremenom, ekološki prihvatljivom i održivom građevinom.

Sudjelovanje se u Programu stručnog usavršavanja vrednuje s dva (2) sata.

Prijava