Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj

U srijedu 10. listopada 2018. godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Jasenke Kranjčević "Zanemarena baština - prostorne strukture sela u Hrvatskoj". Nakon predstavljanja, autorica će održati predavanje pod naslovom "Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913.".

Organizatori: Umjetnička galerija Dubrovnik, Austrijski kulturni forum Zagreb, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik, Institut za turizam.

*****

O knjizi "Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj"

Tema knjige vezana je uz EU godine kulturne baštine, a iz knjige je vidljivo da je AU monarhija između ostalog vodila brigu o baštini i da je ona stvarala baštinu. Znači seoski prostor Hrvatske dio je europske kulturne baštine i ukazuje na višeslojnost identiteta. Knjiga pruža uvid u planiranje / regulaciju 230 seoskih naselja na prostoru cijele Hrvatske. Brojni arhitekti, vojni inženjeri i graditelji bili su uključeni u regulaciju sela te se na taj način ruši predrasuda da su sela nastajala isključivo spontano. Detaljnije se opisuje 30 regulacijskih planova sela na prostora Hrvatske s naglaskom na Dubrovačko-neretvansku županiju.

*****

O predavanju "Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913. - urbanističko-arhitektonski i turistički osvrt"

U predavanju daje se uvid kako se organizirala prva tematska izložba o hrvatskom Jadranu, tj. od izrade regulacijskog plana, gradnje izložbenog prostora do propagande i izrade suvenira. Prva velika izložba o Hrvatskom Jadranu održala se u Beču 1913. godina trajala je 5 mjeseci i zabilježeno je više od 2 milijuna posjetitelja.

*****

dr. sc. JASENKA KRANJČEVIĆ, dipl.ing.arh. znanstvena je savjetnica u Institutu za turizam u Zagrebu. Njezin znanstveni interes je turistička arhitektura, povijest turističke arhitekture, povijest prostornog planiranja te osvrt na budućnost. Autorica je ili koautorica izložbi o prostornom planiranju seoskih naselja u Hrvatskoj, ulozi čeških arhitekata na razvoj turističke arhitekture na hrvatskoj obali te nerealiziranih hotela na Jadranu. Izložbe su održane u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj.

 

Predavanje će se u Programu SU-a HKA-a vrednovati s dva (2) sata iz područja C:

C3.5       Arhitektonska kritika i teorija

C3.1       Nasljeđe

Prijava