• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

Uvod

Natječaji s područja arhitekture i urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza

 

Arhitektura i urbanizam temeljni su dio kulture i identiteta nacionalnog prostora. Kvalitetan izgrađeni prostor, kao svakodnevna i trajna okolina svakog pojedinca, preduvjet je zadovoljenju optimalnih socijalnih, ekonomskih, kulturoloških i ekoloških potreba za kvalitetnim životom.

Natječaji omogućuju pronalaženje najkvalitetnijih rješenja putem različitih prijedloga. Rješenja trebaju u jednakoj mjeri zadovoljiti različite zahtjeve, a naročito realizaciju prostornog programa, funkcionalnost, ekonomičnost i kvalitativne zahtjeve, što u konačnici rezultira arhitektonskom izvrsnošću. Istodobno natječaji služe pronalaženju najboljih i najsposobnijih arhitekata, arhitekata urbanista i krajobraznih arhitekata.

Vrhunski rezultati na području arhitekture i urbanizma u povijesti udruga hrvatskih arhitekata ostvarivani su temeljem provedenih natječaja. Tijekom dvadesetog stoljeća natječajima su dobivena idejna rješenja cijelog niza značajnih zahvata u prostoru koji potvrđuju identitet i obogaćuju kulturnu baštinu.

Natječaj je provjerena metoda dobivanja najboljih idejnih rješenja značajnih javnih i privatnih zgrada, uređenja i proširenja gradova i naselja, stvaranja novih naselja i dijelova naselja te uređenja krajobraza. Kvalitetno pripremljena natječajna dokumentacija izrađena u suradnji raspisivača, provoditelja i ocjenjivačkog suda te verificirana od strane Hrvatske komore arhitekata, a potom neovisni rad ocjenjivačkog suda, garancija su uspješno provedenog natječaja.

Vijećanjem neovisnog ocjenjivačkog suda, sastavljenog na temelju stručnih kompetencija, odabiru se, usredotočenim i transparentnim postupkom, najbolja rješenja i autori kao osnova za daljnju kvalitetnu razradu projekta i u konačnici realizaciju.

Izazov su neposrednog uspoređivanja vlastitog stvaralaštva sa stvaralaštvom ostalih natjecatelja te prostor afirmacije arhitekata i urbanista. Pogodni su za ekonomično i inovativno rješavanje zahtjevnih, ali i svakodnevnih projektnih zadataka istodobno unapređujući interdisciplinarnu suradnju i opću kvalitativnu svijest.