• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

21/06/2024

Održana svečana akademija povodom 15 godina Hrvatske komore arhitekata

U četvrtak, 20. lipnja, povodom proslave 15. godišnjice osnutka Hrvatske komore arhitekata održana je Svečana akademija u Dvorani Hrvatske komore arhitekata u Chromosovom tornju, Zagreb. Samostalna Hrvatska komora arhitekata proglašena je na svečanoj sjednici 19. lipnja 2009. godine u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma.
 
 
Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora ovlaštenih inženjera, tih pet, danas samostalnih komora, proizašlo je iz Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu, osnovane 1998. godine. Tadašnja komora imala je pet strukovnih inženjerskih razreda: za arhitekturu, građevinarstvo, elektrotehniku, strojarstvo i geodeziju. Komora je aktivno djelovala 10 godina i imala je oko 8 tisuća članova. Krajem 2008., uvažavajući posebnosti svake od struka, donesen je Zakon o arhitektonskoj i inženjerskoj djelatnosti u prostornom uređenju i gradnji čime je postavljen temelj za pretvaranje strukovnih razreda u pet samostalnih strukovnih komora.
 
Nakon svečanog glazbenog uvoda Gudačkog kvarteta (Dunja Delač i Fani Perišić na violini, Tajana Valentić na violi i Sara Novoselić na violončelu) prisutne je pozdravila Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata te provela kroz povijest, sve značajne aktivnosti kao i i vodstvo HKA.
 
 
Danas Hrvatska komora arhitekata broji ukupno 3917 članova  a od toga 2889 aktivnih članova, s 55% žena.
 
Kao nastavak dosadašnjeg rada, u budućnosti Hrvatske komore arhitekata, Rajka Bunjevac istakla je nekoliko područja: Zakonodavstvo, Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju s naglaskom na Deset točaka arhitektonske struke za novi sustav prostornog uređenja, zatim na daljnoj izradi planiranih Pravilnika iz područja Regulacija arhitektonske djelatnosti i struke; Pravilnik o standardu usluga arhitekata u gradnji, Pravilnik o standardu usluga arhitekata u prostoronom uređenju, Pravilnik o natječajima iz područja arhitekture i urbanizma, Predlošci za izradu projektne dokumentacije, te potporu članovima Hrvatske komore arhitekata za međunarodnu afirmaciju hrvatskih arhitekata kroz projekt ARCH-e.
 
 
Rajka Bunjevac, također zahvalila je svim kolegicama i kolegama na dosadašnjem doprinosu  Hrvatskoj komori arhitekata uz želju za budućim uspješnim radom a za dobrobit arhitektonske struke.