1. PIN uz osobnu iskaznicu

PITANJE

Molim Vas objašnjenje pojmova vezano uz primjenu novog Zakona jer se uopće ne snalazim. Dobila sam power point prezentacije. Iz prve bih morala moći isčitati kako predati zahtjev za posebne uvjete. Imam i čitač katica i osobnu kartu sa čipom i digitalni potpis ali traži se pin koji nemam. Odakle mi pin? Moram li ga sama predložit ili od nekog dobit? Što moram napraviti da za ove projekte koje sad radim iniciram postupak tj kako uopće teće postupak? Moram priznati da sam zbunjena i da se uopće ne snalazim. Neke kolege kažu da bespotrebno kompliciram da nastavim po starom ali meni to nije logično. Što moram napraviti? Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

ODGOVOR

Za sve nove zahtjeve za građevinsku dozvolu vrijede Izmjene i dopune Zakona o gradnji ("Narodne novine" broj 153/13, 20/17 i 39/19 – na snazi od 25.04.2019. ) koje propisuju eDozvolu, odnosno digitalni postupak prilikom predaje zahtjeva i projekata. Vjerujemo da ste ga pročitali, ali pošto je cijeli sustav eDozvole nov, predlažemo Vam da ga još jednom pročitate.

Vezano uz PIN, on je Vaš osobni PIN i dobijete ga uz osobnu iskaznicu sa elektroničkim nosačem podataka - eOI. Na osobnim iskaznicama s elektroničkim nosačem podataka pohranjeni su identifikacijski i potpisni certifikat. Ukoliko ste ispravno proveli aktivaciju elektroničkog dijela svoje osobne iskaznice inicijalnim PIN-om, u postupku aktivacije odabrali ste svoj PIN prema uputama koje ste dobili uz osobnu iskaznicu. U daljnjem korištenju eOI, za ovjeru dokumenta elektroničkim potpisom, sustavu eDozvole pristupate unošenjem svog PIN-a. Nakon što uđete u sustav eDozvole, koristite se ponuđenim izbornicima, kao što Vam je to naznačeno u prezentacijama

2. Pravilnik ili izmjene i dopune Pravilnika o sadržaju projekata

PITANJE

Kada će biti donesen Pravilnik ili izmjene i dopune Pravilnika o sadržaju projekata?

ODGOVOR

Koliko nam je poznato, u tijeku je izrada Izmjena i dopuna Pravilnika o obveznom sadržaju idejnog projekta ("Narodne novine" 55/14, 41/15, 67/16 i 23/17) i Pravilnika o obveznom sadržaju i opremanju projekata građevina ("Narodne novine" broj 64/14, 41/15, 105/15, 61/16 i 20/17).

Tražili smo uključenje predstavnika HKA u Povjerenstva, no do današnjeg dana nismo dobili odgovor na naš zahtjev.

3. Kako se digitalno potpisuje tvrtka koja je izradila projekt? Kako tvrtka digitalno stavlja svoj žig?

Podsjećamo da se radi o sustavu eGrađani, a ne sustavu ePoslovanje. eDozvola samo je funkcionalna nadogradnja sustava eGrađani i odnosi se samo na građane, ne na pravne osobe.

4. Većinu projekata potpisuje više ovlaštenih projektanata, pa glavni projektant. Kako se u tom slučaju digitalno potpisuje projekt

Ako ima više ovlaštenih projektanata, svaki od njih potpisuje digitalno svoju mapu, a sve skupa onda potpisuje i glavni projektant. Osnovno pravilo je da se datoteka ne zaključa, kako bi ju dalje i drugi projektanti mogli koristiti. MGIPU na radionicama savjetuje da datoteku nikada ne zaključavate

5. U padajućem izborniku moram označiti temeljem kojeg prostornog plana je izrađen projekt, i temeljem kojeg plana dajem IZJAVU.
Moram li označiti samo plan užeg područja (nižeg reda) ili i planove višeg reda (šireg područja)?

Označava se onaj plan temeljem kojeg ste izradili projekt, a u padajućem izborniku označite samo njegove zadnje izmjene i dopune (sustav će sam "povući" ostale). MGIPU tumači da plan višeg reda označavate u slučaju da plan nižeg reda nije po pitanju pojedinih odredbi s njim usklađen pa onda radi tih odredbi označavate plan višeg reda jer ga isto primjenjujete, odnosno temeljem njegovih odredbi ste također izradili projekt.