• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

27/09/2023

Hans Martin Halleraker iz norveške Snøhette i Danilo Grahovac iz srpskog studia A&D 6. listopada u Areni Zagreb

6. listopada 2023. u 12 i 13 sati u sportska dvorana Arena Zagreb u Zagreb

Norveški arhitekt Hans Martin Halleraker iz uglednog studija Snøhetta i Danilo Grahovac, arhitekt i direktor studija A&D, stižu u Zagreb gdje će u sklopu InDizajn sajma interijera u zagrebačkoj Areni 6. listopada održati svoja predavanja.Helleraker nastupa točno u podne, a kolega iz Srbije odmah nakon njega, u 13 sati.

Tijekom više od 30 godina postojanja u Snøhetti su dizajnirali neke od najznačajnijih svjetskih javnih i kulturnih projekata. Proslavili su se pobjedničkim radom za novu Aleksandrijsku knjižnicu u Egiptu, a potpisuju i projekt norveške Nacionalne opere i baleta u Oslu, Nacionalni Memorijalni muzej September 11 u WTCu i pješačku zonu na Times Squareu u New Yorku, prvi podvodni restoran u Europi i mnoge druge impresivne projekte.

Od samih početaka Snøhetta u svojim projektima zadržava izvorni transdisciplinarni pristup koji objedinjuje arhitekturu i dizajn okoliša, interijera, produkt dizajn, grafički i digitalni dizajn i umjetnost. Takav pristup je ključni pokretač njihovog rada i njihov zaštitni znak.

Među brojnim priznanjima, Snøhetta je nagrađena Nagradom Europske unije za suvremenu arhitekturu – Nagradom Mies van der Rohe za Norvešku nacionalnu operu i balet te nagradom Aga Kahn za arhitekturu za Aleksandrijsku knjižnicu u Egiptu. Wall Street Journal je 2016. proglasio Snøhettu inovatorom godine u arhitekturi, a Fast Company je dvije godine zaredom skandinavski studio proglasio jednom od najinovativnijih kompanija na svijetu. Snøhetta je 2020. godine nagrađena Nacionalnom nagradom za dizajn za arhitekturu koju dodjeljuje Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum.

 

Priznanja su nanizali i u srpskom studiju A&D. Sa svojim timom mladih, profesionalnih i predanih arhitekata, odgovarajući na potrebe svakog klijenta, Danilo Grahovac je u Srbiji stvorio sjajan imidž i sebi i svom studiju A&D. Svakom projektu, neovisno o opsegu posla i budžetu, pristupaju s jednakim entuzijazmom, profesionalnošću i velikom strašću te pritom, kako često ističu, čuvaju čast profesije i vlastiti integritet. Taj pristup prepoznala je i struka.

Objekti javnog sektora i javne namjene su njihova specijalnost pa se ne smatraju klasičnim arhitektonskim uredom. Potpisuju projekte brojnih škola, gerontoloških centara, jedne zanimljive destilerije i mnoge druge. Grahovca pritom inspiriraju navike, obveze i aktivnosti različitih korisnika, primjerice bolnice ili zračne luke, jer najvažnije je, kaže, zadovoljiti zahtjeve korisnika. Takvi su mu projekti zabavni i inspirativni, a ono što mu je zabavno obično postiže i sjajan rezultat. Tvrdi i da se arhitektura zahvaljući internetu pretvorila u kataloški izbor boja i tesktura, no često ističe i da svrha kuće nije da bude pametna ili glupa već da zadovolji zahtjeve korisnika, da bude sklonište i utočište, dom, radno mjesto ili ustanova za pomoć i njegu, te da je kvaliteta pritom uvijek prioritet. „Ljepota nas okružuje… pod uvjetom da je želite vidjeti. A ako ju ne vidite, zatvorite oči“, rekao je poznati srpski arhitekt.

U Programu stručno usavršavanja HKA-a sudjelovanje se vrednuje s dva (2) sata iz područja C (1) i D (1).

Prijavljeni na predavanje preko donje poveznice bit će na popisu sudionika predavanja i imaju osiguran besplatan ulaz u Arenu Zagreb.

Prijava