Pismo vijećnicima Gradskog vijeća grada Splita: Stručni osvrt na dokument “Masterplan – studija za područje Istočne obale i Kopilicu"

Šest splitskih i hrvatskih strukovnih organizacija i institucija iz područja arhitekture, Društvo arhitekata Splita (DAS), Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu (FGAG), Hrvatska komora arhitekata (HKA), Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Split (HKA PO Split), Hrvatska komora arhitekata – Odbor za urbanizam (HKA OU), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i Udruga hrvatskih urbanista (UHU) uputili su gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari i svim vijećnicima Gradskog vijeća grada Splita pismo sa stručnim osvrtom na dokument “Masterplan – studija za područje Istočne obale i Kopilicu (integralna razvojna studija)”. Povod ovom pismu je sjednica Gradskoga vijeća grada Splita na kojoj se raspravljalo o izmjenama i dopunama generalnog urbanističkog plana grada Splita.

U svom je dopisu čelnim ljudima grada pod Marjanom arhitektonska struka, pozdravljajući namjeru Grada Splita da ozbiljno prione rješavanju svojih razvojnih i prostornih problema, iznijela i brojna upozorenja struke na postupak koji je prethodio ovoj raspravi na Gradskom vijeću. Arhitektonska se struka jednoglasno odredila kako „masterplan“ nije forma predviđena našim zakonodavnim okvirom koji uređuje područje prostornog planiranja. Rješenja predstavljena u masterplan-studiji, a kojima se bitno utječe na prometni sustav, transformaciju važnih gradskih predjela i sliku grada u neposrednoj blizini zaštićene gradske jezgre, s prostorno-planerskog gledišta neuvjerljiva su i nedorečena. Razina razrade i razina prostornih provjera predloženih rješenja, a osobito grafički prikazi, ne dokazuju očekivanu razinu stručne uvjerljivosti i argumentacije niti su uvjerljivi u smislu dokaza stručnih kompetencija prostorno-planerske ili bilo koje tehničke struke. Ciljevi i metode rada su nejasni, a ponuđena prostorna rješenja niti su stručno utemeljena niti uvjerljivo argumentirana te ostaju paušalna i bez adekvatnih prostornih provjera – stoji u dopisu šest arhitektonskih organizacija i institucija koje zaključuju da je masterplan-studija uspješna jedino u dijelu utvrđivanja komercijalnog potencijala Istočne obale i Kopilice i da tu, nažalost, staje sva njena stručna utemeljenost. Ova studija ne može nikako biti zamjena proceduri urbanističko-arhitektonskog natječaja koja je provjereni model odabira najvalitetnijih prostornih rješenja.

Iskazujući svoju spremnost za maksimalno otvorenu komunikaciju i suradnju struka je pripremila i uputila vijećnicima Gradskog vijeća grada Splita dokument koji možete u cjelosti preuzeti ovdje