• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

29/04/2024

"Projekti energetske obnove zgrada i projekti postavljanja solarnih elektrana - Udružena iskustva iz Slovenije i Hrvatske« - Izjava za javnost

U hotelu Zonar Zagreb je 23. travnja 2024 u organizaciji Instituta za javno-privatno partnerstvo u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekta održana konferencija s nazivom »Projekti energetske obnove zgrada i projekti postavljanja solarnih elektrana – Udružena iskustva iz Slovenije i Hrvatske«. Konferencija je okupila brojne stručnjake iz obiju država koji su izmijenili znanja i iskustva o održivom razvoju i upotrebi zelene energije. 
 
Konferenciju je s pozdravnim govorom otvorila Nives Kopajtich Škrlec, koordinatorica poslova u Udruzi gradova u Republici Hrvatskoj. U uvodnom dijelu su bili predstavljeni ciljevi i načini izvedbe projekata, kao što su "Zelena energija na površinama in objektima Gradske općine Ljubljana" i "Energetska obnova javnih zgrada u vlasništvu Gradske općine Ljubljana", gdje su svoja iskustva podijelile Petra Šeme iz Gradske općine Ljubljana i dr. Petra Ferk s Instituta za javno-privatno partnerstvo, koji je savjetovao kod izvedbe navedenih projekata. 
 
Mag. Dejan Podhraški iz ROC-a je predstavio ekonomiku energetskih projekata iz perspektive javnog partnera, Marko Umberger iz UM savjetovanja je objasnio značaj tehničkog projektiranja i pripreme projekata. »Moralna je dužnost svake općine, neovisno je li je slovenska ali hrvatska, da u skladu sa svojim mogućnostima sudjeluje u smanjenju upotrebe fosilnih goriva i povećanju udjela obnovljivih izvora energije. To je najlakše ostvariti s  izgradnjom solarhin elektrana na krovovima gradskih zgrada« izjavio je.
 
Predstavnik Gradske općine Kranj, Marko Hočevar, je podjelio iskustva u izradi projekata energetske učinkovitosti, dok je Jan Zakrajšek iz ENERGETIKE LJUBLJANA govorio o dugotrajnoj strategiji energetske opskrbe i povezanih rizika.
 
Doc. dr. Boštjan Ferk se osvrnuo na pravne oblike i mogućnosti realizacije projekata. Nakon njegovog predavanja je slijedila rasprava, koja je sudionicima omogućila dodatna pojašnjenja i odgovore na specifična pitanja.
 
Primjere dobrih praksi na projektima energetske obnove zgrada su podijelili i ESCO tvrtke iz Slovenije i Hrvatske. Petra Korpar iz IPC-inžinjeringa i Alen Begovec iz TESLA-e Hrvatske. Zaključak konferencije su dali Tilen Kosi iz INOVEAe i Natalia Zielinska iz Euro Grant Konzaltinga koja je povela raspravu o uključivanju EU sredstava u pripremu i izvedbu projekata.
 
 
Konferencija je bila iznimna prilika za sve sudionike da se uključe u aktualnie izazove i prilike koje nude projetki energetske obnove i solarnih elektrana, te za jačanje suradnje između Slovenije i Hrvatske na području obnovljivih izvora energije. Prisutni su se složili da bi bilo poželjno da se iskustva koja su prisutna u objema državama nadograde sa zajedničkim međudržavnim projetkom.