• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

16/11/2023

Promocija 5. broja časopisa Mjera / 28.11.2023. u 19 sati, dvorana HKA, Zagreb

Prvi broj Mjere, izdan je u ožujku 2019., a namjera časopisa je kontinuirano bilježiti i kritički vrednovati aktualne teme s područja arhitekture, urbanizma, kulture stanovanja, estetike prostora, kulturne baštine i njene zaštite, te dizajna, likovne i primijenjene umjetnosti 
Mjera je koncentrirana na kritičke eseje i problemske članke te se bavi pojavama i procesima, a ne prikazima pojedinačnih ostvarenja. 
Svi dosad objavljeni brojevi Mjere problematizirali su određene teme, a autori su u svojim tekstovima pokušavali dijagnosticirati uzroke problema i ponuditi moguća rješenja.
Prvi broj bavio se temom naslijeđa, drugi javnim prostorom, treći stanovanjem i turizmom, a četvrti zakonodavstvom.
 
Tema petog broja Mjere su „Vizije budućnosti“. 
(Od vizija očekujemo da otvaraju nove obzore, budu spekulativne, hrabre, uvažavaju pouke i iskustva prošlosti, ali i da budu ukotvljene u sadašnjosti i barem prividno dohvatljive).
 
Uredništvo časopisa Mjera  dobitnik je godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. za istaknuti profesionalni doprinos konceptualnom promišljanju, a iste je godine nominirano za nagradu Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolji publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.
 
Promocija 5. broja Mjere održat će se 28. 11. 2023. godine u 19 sati u dvorani Hrvatske komore arhitekata, Ulica Grada Vukovara 271 (IV kat). Ulaz je slobodan.
 
Zbog ograničenog broja mjesta, molimo najavu na r.loher@arhitekti-hka.hr.
 
Predstavljači su 
Rajka Bunjevac, predsjednica HKA, 
Maja Furlan Zimmermman, dopredsjednica i voditeljica nakladništva UHA-e, 
Divna Antičević, glavna urednica
Božo Benić, urednik
Romano Duić, urednik